MRAČNO PREDVIĐANJE

'Sat sudnjeg dana' na pet do 12!

16.01.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Kazaljke zloslutnog 'Sata sudnjeg dana' i ove su godine ostale na pet minuta do 12 najavljujući tako predviđanja da 2013. neće donijeti nikakve značajne promjene na bolje, ali i nadu da se situacija u svijetu neće dalje pogoršavati

Simbolični sat, koji od 1947. godine održava Odbor atomskih znanstvenika na sveučilištu u Chicagu, prošloga je siječnja pomaknut za minutu unaprijed – sa šest na pet minuta do 12. Položajem svojih kazaljki on izražava prijetnju koju za opstanak čovječanstva predstavljaju nuklearna i biološka oružja, klimatske promjene i druga razaranja koja uzrokuju ljudi.

Odbor je istovremeno uputio otvoreno pismo američkom predsjedniku Baracku Obami zatraživši da zajedno s drugim svjetskim čelnicima poduzme nešto kako bi se ublažile klimatske promjene.

Prilikom donošenja odluke o novom položaju sata Odbor je uzeo u obzir trenutno stanje arsenala nuklearnog oružja u svijetu, spor i skup oporavak od događaja kao što je havarija nuklearke u Fukushimi, te vremenske ekstreme koji ukazuju na ubrzano globalno zagrijavanje.

'2012. je bila najtoplija godina od kada je mjerenja u SAD-u, a obilježile su je razorne suše i strašne oluje', stoji u njihovom pismu. 'Ovi ekstremni događaji točno se podudaraju s predviđanjima klimatskih modela za atmosferu punu stakleničkih plinova.'

Odbor u pismu priznaje da je bilo nekih pozitivnih pomaka te čestita predsjedniku što je pokrenuo zemlju da istražuje racionalniju energetiku poput one koja se temelji na vjetrovima i drugim obnovljivim izvorima.

'Puno nade polažemo u Obamin drugi mandat kao što smo to učinili i 2010. kada smo, nakon njegove prve godine u uredu pomaknuli kazaljke sata za jednu minutu unatrag', rekao je predsjednik Odbora Robert Socolow i dodao: 'Ovo je godina u kojoj vodstvo SAD-a može usporiti klimatske promjene i zacrtati put prema svijetu bez nuklearnog oružja.'

Sat sudnjeg dana 2009. je također pokazivao na pet do 12, međutim u 2010. je pomaknut za minutu unatrag jer su znanstvenici vjerovali da bi međunarodna zajednica mogla poduzeti ozbiljne korake u borbi protiv globalnog zagrijavanja i proliferacije nuklearnog oružja. Prije 20 godina, u trenutku raspada Sovjetskog Saveza, bio je pomaknut najdalje unazad na 17 minuta do 12. Najbliže ponoći – na dvije minute, pokazivao je 1953. kada su SAD i SSSR testirali prve hidrogenske bombe.