MASKME

Sakrijte svoje osobne podatke na webu

29.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kako spriječiti poplavu reklamnih poruka u inboxu nakon što ste se registrirali na nekoj web-stranici? Registrirajte se 'lažnom' adresom, a pravu ostavite za ono što vam je zaista bitno

Ljudi su u posljednje vrijeme sve svjesniji količine osobnih informacija koje ostavljaju na internetu.

Od obične e-mail adrese, preko brojeva telefona i kartica pa do različitih brojeva poput OIB-a. Bez obzira na to koliko se web-stranica kojoj povjeravate svoje osobne informacije trudi zaštititi ih, uvijek postoji mogućnost da one budu ukradene.

Buući da je povratiti digitalni identitet gotovo jednako, ako ne i kompliciranije, od analognog, nije loše razmisliti o svojevrsnoj zaštiti.

'MaskMe'
je dodatak za Firefox i Chrome koji sprečava web-stranice da prikupe informacije koje vi ne želite podijeliti s njima.

Jednostavno ga se instalira na računalo i on radi u pozadini. Kad korisnik dođe na web-stranicu koja ga traži e-mail adresu ili lozinku, MaskMe se aktivira.

Tako može stvoriti privremenu e-mail adresu MaskMe za prijave na različite forume ili web-stranice koje zahtijevaju registraciju e-mailom.

Svi mailovi koji stignu na adresu MaskMe mogu se pregledati direktno iz preglednika ili se mogu proslijediti na 'pravu' e-mail adresu. Također, mogu se i blokirati pojedine e-mail adrese pošiljatelja kako bi se izbjegao nepoželjni spam, a MaskMe omogućava i odgovaranje na e-mail poruke koje se nalaze u MaskMe inboxu bez otkrivanja 'prave' adrese korisnika.

Osim 'lažnih' e-mail adresa, MaskMe nudi i mogućnost stvaranja lozinki prema potrebi korisnika te njihovo bilježenje za kasniju upotrebu.

MaskMe za e-mail i lozinke je besplatan, a plativa verzija koja stoji pet dolara mjesečno (oko 28 kuna) uključuje i MaskMe za telefonske brojeve i kreditne kartice, kao i aplikaciju za Android i iOS koja može zamaskirati broj s kojeg zovete.