tehnološki mogul

'Ruski Zuckerberg' provocira Putina, ne dijeli komplimente ni SAD-u, a o privatnosti na Telegramu kaže: Ili je sigurno ili nije sigurno

28.12.2022 u 19:33

Bionic
Reading

Pavel Durov, osnivač Telegrama i 'Zuckerberg iz Rusije', vrijedan je 15,1 milijardi dolara. Ovaj ruski tehnološki mogul pobjegao je iz Moskve prije 15 godina i trenutno živi u Dubaiju. Durov je uvelike prisutan na društvenim mrežama, možda ponajviše zbog pokretanja izazova 'Putin bez majice' na Instagramu

Pavel Durov, 38, je osnivač i vlasnik aplikacije Telegram. Ovog milijardera nazivaju i ruskim Markom Zuckerbergom, piše Business Insider.

Durov, rođen u St. Petersburgu danas ima imovinu koja premašuje 15 milijardi dolara.

Tehnološki poduzetnik suosnivač je Telegrama koji je pokrenuo sa svojim bratom Nikolajem 2013. Danas ta mreža ima 700 milijuna aktivnih korisnika i vrijedi 30 milijardi dolara.

Prije nego li je osnovao Telegram, Durov je osnovao rusku društvenu mrežu Vkontakte. Mreža mu je donijela slavu i novac, ali je isto tako postao meta Kremlja, kada je Durov odbio zahtjev vlasti za pristup Vkontakteovim podacima ukrajinskih vođa protesta. 2015. godine prodao je svoj udio u VKontakteu za 300 milijuna dolara, a mreža je danas u vlasništvu državnog osiguravajućeg društva Sogaz.

Durovljev konflikt s Kremljom nije završen s Vkontakte

Telegram je 2018. zabranjen u Rusiji nakon što je Durov odbio zahtjev Kremlja za otkrivanjem podataka korisnika. Kao odgovor na zabranu, stotine ljudi je protestiralo, neki od njih držali su ilustraciju Durova kao sveca.

Aplikacija je vraćena u Rusiju dvije godine kasnije, a danas ima ključnu ulogu u ratu u Ukrajini.

Durov je u ožujku objavio na Telegramu kako će zaštititi podatke ukrajinskih korisnika. Durov je djelomično ukrajinskog podrijetla, navodi se u objavi.

'Kada sam se oglušio na zahtjev Kremlja, ulozi su za mene postali visoki', napisao je Durov u objavi.

'Stojim uz naše korisnike ma što god bilo. Pravo na privatnost je sveto', dodao je.

Život u Dubaiju

Durov se preselio u Dubai 2017. gdje je premjestio i Telegram koji je prethodno sjedište imao u Berlinu.

U jednom intervjuu za Bloomberg u prosincu 2017. Durov je rekao kako se seli u Dubai kako bi si priuštio 'bolji način korištenja novca za dobrobit društva' jer u tom gradu nema poreza na dohodak.

Navodno ima državljanstvo četiri države.

U siječnju 2018. Durov je na Twitteru napisao kako je 'malo vjerojatno da će ikada smatrati da je bilo koja lokacija Telegramova stalna baza'.

Na Instagramu ga prati više od 785.000 korisnika, a u kolovozu 2017. objava Durova na Instagramu na kojoj parodira 'alfa mužjaka' Vladimir Putina postala je viralna.

Unatoč tome što ima 1,3 milijuna pratitelja na Twitteru, Durov nikoga ne prati, iako je u prošlosti iznimka bio Elon Musk.

Amerika

U objavi na blogu 2020. Durov je progovorio protiv Silicijske doline, napisavši kako je regija 'limitirala kulturni život' te je nabrojao Durov je nabrojao sedam razloga zašto se ne bi htio preseliti u Silicijsku u dolinu.

'Amerika nije najbolje mjesto za život ili pokretanje IT posla', napisao je Durov.

'Lokalni programeri su skupi, razmaženi i često se ne mogu fokusirati na posao zbog protoka vanjskih prijedloga i ideja', dodao je.

Durov je također opisao da je SAD 'policijska država' te rekao da su ga napali lopovi u San Franciscu u lipnju 2015. koji su mu željeli ukrasti mobitel.

Nisu mu strane kontroverze

Dio kontroverzi proizlazi iz prirode društvenih mreža koje je izgradio. Telegram, za primjer, je aplikacija kojom su se koristile i terorističke mreže.

'Ne možemo tehnologiju slanja poruka učiniti sigurnom za sve osim terorista', rekao je Durov u intervjuu za CNN u veljači 2016.

'Ili je sigurno ili nije sigurno'.