RUWIKI

Rusi pokreću svoju verziju Wikipedije

15.01.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Puno pokretanje Ruwikija, ruske verzije popularne internetske enciklopedije Wikipedije, dogodit će se u ponedjeljak, prema izvješćima ruskih medija

Beta testiranje - ograničeno testiranje stranice za publiku - počelo je sredinom 2023., izvijestio je dnevnik Kommersant, a navodno je već bilo više članaka u Ruwikiju nego u Wikipediji na ruskom jeziku.

Rusija je rekla da još ne planira blokirati Wikipediju - jedan od rijetkih preživjelih neovisnih izvora informacija u Rusiji otkako se državni udar na online sadržaj intenzivirao nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Ruski su sudovi, međutim, od tada izrekli online enciklopediji niz novčanih kazni zbog sadržaja vezanog uz Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je svoje odobrenje za nove alternativne platforme Wikipediji u svibnju 2022., prema ruskim medijima.

Novine Izvestia objavile su prošli tjedan, pozivajući se na Ruwikijevu tiskovnu službu, da su najčitaniji članci tijekom faze beta testiranja uključivali popis smrtnih slučajeva u 2023., eskalaciju arapsko-izraelskog sukoba, rusku vojnu operaciju u Ukrajini i najveću zaradu filmova u Rusiji.

Prosječni korisnik proveo bi više od šest minuta na stranici, a prosječna dubina gledanja bila je preko pet stranica u probnoj fazi, piše Izvestija. Kommersant je naveo da osnivači Ruwikija neće otkriti koliko je projekt koštao niti imena investitora stranice.