POKRENUTA ISTRAGA

Rupu na ISS-u nije uzrokovao meteorit, Rusi sumnjaju na sabotažu

05.09.2018 u 21:09

Bionic
Reading

Posada Međunarodne svemirske postaje (ISS) prošlog je tjedna uspješno spriječila krizu uzrokovanu mikropukotinom koju je navodno stvorio udar sićušnog meteorita. Prema najvnovijem izvješću ruske istražne agencije ne izostavlja se i mogućnost sabotaže

Mala pukotina koju su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji otkrili i sanirali prošlog tjedna ipak nije uzrokovana meteoritom. Transportna kapsula Soyuz, koja se prošlog tjedna spojila sa postajom imala je sićušno oštećenje trupa kroz koju je polagano curio zrak. Ruska glasila navode da je u pitanju sabotaža sprovedena prije spajanja kapsule i svemirske postaje.

Podsjetimo, Soyuz je jedino prijevozno sredstvo za prijevoz putnika na svemirsku stanicu. Ovaj svemirski brod ostaje spojen na strukturu postaje sve dok posada ne odluči krenuti prema Zemlji.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Rupu su začepili - gumenim čepom

NASA se do danas nije izjasnila po pitanju uzroka dvomilimetarske rupe koja je uzrokovala privremenu i blagu dekompresiju. Rupu kroz koju je izlazio zrak, izvještava Telegraph, prstom je začepio astronaut Alexander Gerst, a posada ju je 'zakrpala' gumenim čepom.

Što kažu Rusi?

Prema izvješću ruske agencije TASS, šef ruske svemirske agencije Roscosmos, Dmitrij Rogozin, tvrdi da je riječ o ljudskoj greški koja je počinjena na tlu - prije Soyuzovog lansiranja. 'Razmatramo velik broj teorija, a jedna od prvih koju smo eliminirali je ona o meteoritu. Svemirski brod je, naime, bio oštećen iznutra' rekao je Rogozin. 'Prerano je, doduše, donositi neke konkretne zaključke, no čini se da je oštećenje uzrokovano ljudskom greškom. Riječ je o pogrešci tehničke prirode - na trupu se vide tragovi bušilice, što znači da u obzir uzimamo sve moguće teorije - uključujući sabotažu' zaključio je.

  • +8
Sva ljepota svemira zabilježena teleskopom Hubble Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/Hubble

Pitanje časti

Prema izvješću agencije TASS, Rogozin je tražio pokretanje istrage. 'Ovo je pitanje časti - za sve ljude iza Energia Rakete i Svemirske korporacije da pronađu odgovornu osobu. Želimo točno znati radi li se o sabotaži ili slučajnoj pogrešci - nevezano uz to desila se ona u svemiru ili na Zemlji'.

NASA smiruje tenzije

Ukoliko je teorija o ljudskom faktoru i bušilici istinita, velika je šansa da se ona desila još na Zemlji, s obzirom da je bušenje iznimno teško u mikrogravitaciji, što znači da je do štete došlo tijekom testiranja ili proizvodnje same kapsule.

'Valja također naglasiti da sama pukotina nikad nije predstavljala opasnost članovima posade svemirske stanice', tvrde izvori iz NASA-e. Soyuz bi i dalje bez ikakvih poteškoća prevezao astronaute prema Zemlji, s obzrom da se rupa nalazila na dijelu letjelice koji biva uništen tijekom ponovnog ulaska u atmosferu, izvještava Space.com.