POGLEDAJTE

Robot koji se sam sastavlja

07.10.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Ako ste mislili da je nemoguće - nije! Na MIT-u su uspjeli napraviti modularnog robota koji sastavlja sam sebe

Prije dvije godine diplomantu MIT-a Johnu Romanishinu njegova je mentorica robotike, profesorica Daniela Rus, rekla kako koncept samosastavljajućeg robota neće zaživjeti, piše Mashable.

Romanishin ne samo što se nije dao pokolebati, već je nagovorio i mentoricu i kolegu Kylea Gilpina da ipak pokušaju.

I uspjeli su. Ne očekujte puno - nisu napravili Transformatore. No kockice koje se same slažu u robota fascinantan su prizor.

Kako to funkcionira? Svaka od kockica, nazvanih M-blocks, sadrži zamašnjak koji može dosegnuti brzinu od 20 tisuća okretaja u minuti. Usporedbe radi, klip mlaznog motora postiže dvije do tri tisuće okretaja u minuti, a nuklearna centrifuga doseže i više od 90 tisuća okretaja u minuti.

Kad zamašnjak pukne, njegova kutna količina gibanja prenosi se na kockicu. Svaki rub kockice ima poseban magnet. Uz pomoć momentuma i magneta, kockice se mogu penjati, poskakivati, letjeti i slagati se na više različitih načina.

Ovaj projekt tek je početak. Cilj je stvaranje nakupina samoslagajućih robota koji će poslužiti za raznorazne svrhe, poput gradnje privremenih mostova ili skela za građevinske radove. Jednog dana, možda čak i kao namještaj.

Pogledajte video: