TRANSPARENTNO DO KRAJA

Rijeka dobiva novi web, a moći će ga besplatno imati i ostali

28.05.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Transparentnost rada javnih službi nešto je čemu bi trebali težiti svi, no u praksi to najčešće nije tako. Rijeka je već nekoliko puta proglašena najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj, a te navode potkrepljuje i sada, prilikom najave redizajna svojih službenih stranica

Posjetite li danas službene web stranice Rijeke, imat ćete dojam da ste zakoračili u prošlost i to koji god segment weba da pogledamo. Pokušate li iskopati pokoju informaciju, bilo da ste stanovnik Rijeke i treba vam neka servisna informacija, bilo novinar koji pokušava doći do željenih informacija, našli ste se pred nemogućom misijom. Da se razumijemo, sve informacije su dostupne, no do njih doći, to je sasvim druga priča.

Predstavnici Rijeke odlučili su promijeniti ovu činjenicu te potpuno prilagoditi svoje službene stranice dizajnerskim trendovima i baš svim uređajima s kojima ih korisnici posjećuju te pojednostaviti proces pronalaska željenih informacija.

Rijeka je u redizajn krenula s tvrtkom Tailored Development, odnosno agencijom Blagonić Brothers, koji su odlučili proces nastanka novog weba dokumentirati na službenim stranicama. Kako sami navode, ‘na blogu ćemo probati jednostavno opisivati proces izrade stranica i probleme do kojih dolazimo te načine na koje ih rješavamo. Jednostavno i nepretenciozno. Bez skrivenih poruka'.

Svi zainteresirani moći će se svojim prijedlozima, kritikama i komentarima uključiti u proces nastanka novog weba

Bitna stavka u cijeloj priči i specifična vrijednost ovog projekta je otvaranje mogućnosti povećanja transparentnosti gradova i općina u cijeloj Hrvatskoj jer će cjelokupan WordPress kod, koji će se izraditi za potrebe portala Grada Rijeke kao najviše transparentnog grada, biti u cijelosti podijeljen s open source zajednicom kako bi ga bilo tko mogao posve besplatno preuzeti i u njemu dizajnirati stranicu neke druge javne uprave, grada ili općine. Grad Rijeka kao najviše transparentan grad u Hrvatskoj otvaranje ove mogućnosti smatra svojom odgovornošću u kontekstu daljnjeg razvoja transparentnosti u Hrvatskoj.

Iz Rijeke navode da vrijednost sklopljenog posla s tvrtkom Tailored Development iznosi 188.025 kuna, a potpuno nove stranice ovog grada trebale bi osvanuti u siječnju 2016.

Proces nastanka novog weba Rijeke možete pratiti na službenom blogu