SMIONI SNOVI

Richard Branson želi izlete na Mjesec

21.10.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Virgin Galactic želi slati ljude u svemir kao turiste. No NASA mu je već prvi klijent za znanstvene misije u svemiru, a moguće je i da će lansirati satelite u orbitu onako kako šalje svoju letjelicu - pomoću mlažnjaka neobična izgleda

Jednom kad se posao dovoljno razmaše i cijene leta padnu, moguće je kako će i organizirati putovanja svijetom.

To bi, piše Tech Crunch, moglo značiti da će Virgin na scenu vratiti visokobrzinske letjelice koje dosežu velike visine. Poput zlosretnog Concordea, umirovljenog 2003. nakon što se jedan od njih srušio u blizini Pariza.

Putnička linija temeljena na modelu koji koristi Virgin Galactic podrazumijevala bi letjelicu koja može napustiti Zemljinu atmosferu i putovati uz manji utrošak energije, manji štetan utjecaj po okoliš i daleko brže. Od Londona do Sydneyja putovalo bi se, recimo, kraće od tri sata.

Ne namjeravaju se na tome zaustaviti. Dugoročno, žele sagraditi brodove koji će služiti kao hoteli u orbiti, na kojima će ljudi moći ne samo dulje boraviti, već i omogućiti izlete do Mjeseca i nazad.

Da bi došli do te faze, moraju prvo pokrenuti putničke letove. Testiranja im zasad idu sasvim dobro, a očekuju kako bi prve turiste u svemir mogli poslati tijekom iduće godine.

Pogledajte što o tome kaže Richard Branson: