IDC SEE FORUM

Regija je zrela za digitalnu transformaciju, ali oklijeva

29.09.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Organizacije bi trebale brže usvajati tehnologije treće IT platforme kako bi potaknule razvoj digitalne ekonomije', ističe Meredith Walen, IDC-eva starija potpredsjednica za vertikalna tržišta

'IDC SEE Forum' je u Opatiji od 16 do 18. rujna okupio oko 130 direktora informatike, koji su diskutirali o najnovijim globalnim trendovima te utjecajem na lokalna tržišta.

IDC-evo istraživanje provedenom među direktorima informatike (CIO) pokazalo je kako biznis kontrolira IT potrošnju u 57 posto kompanija, ali i da je IT potrošnja i dalje usmjerena na infrastrukturu i tehnologije druge IT platforme.

Istraživanje je pokazalo da je regija spremna na digitalnu transformaciju ali ona još uvijek ne predstavlja prioritet za uprave poduzeća.

'Svjedoci smo digitalnoj transformaciji unutar svih tržišnih vertikala - od iskustava krajnjih korisnika u maloprodaji, do upravljanja informacijama u bankarskom sektoru i operativnim modelima u proizvodnji.

Danas više ne dvojimo da će do digitalizacije društva doći, samo je pitanje na koji način i kojom brzinom. Organizacije bi trebale brže usvajati tehnologije treće IT platforme kako bi potaknule razvoj digitalne ekonomije', ističe Meredith Walen, IDC-eva starija potpredsjednica za vertikalna tržišta.


Donosioci poslovnih odluka na najvišoj razini kompanija sada određuju smjer razvoja IT proizvoda i usluga namijenjenih vlastitoj proizvodnoj liniji na temelju ostvarene poslovne vrijednosti, pritom vršeći snažan utjecaj na IT potrošnju. IT je prihvatio izazov i postao više poslovno orijentiran, u vidu nove uloge direktora informatike kao inovatora, strateškog partnera te osobe ključne za rast poslovnih rezultata.

Zbog promjene kontrole nad IT potrošnjom IT je prisiljen na brzu prilagodbu te na veću odgovornost u skladu s poslovnim potrebama kompanija. Potrebna je bliska i obostrana suradnja među poslovnim i IT procesima u svrhu smanjenja rizika i osiguranja te ostvarenja ispravnih strateških odluka.

Za razliku od zapadne i središnje Evrope, gdje digitalna transformacija i utjecaj na poslovne projekte predstavljaju drugi prioritet po važnosti, direktori informatike u jugoistočnoj Evropi u velikoj mjeri sebe ne doživljavaju kao nit vodilju ka promjeni i transformaciji projekata ili kao strateškog partnera za tehnološki-poslovne inovacije.


Razmjena mišljenja i ideja na 'CIO Forumu' u Opatiji otkrila su da je digitalna transformacija na vidiku ali je još uvijek teško odrediti koliko će vremena proći do same implementacije. Do tada, još uvijek prevladava tradicionalni pristup IT-u.

IT direktori u jugoistočnoj Evropi su vrlo selektivni pri uvođenju novih tehnologija i praktični pri donošenju odluka na temelju vlastitih shvaćanja trenutnih IT trendova.

Za razliku od tehnologija poslovne inteligencije i ulaganja u analitiku, javni oblak još nije prihvaćen kao strateški cilj, iako predstavlja više od polovice ukupnog tržišta računarstva u oblaku unutar regije južnee i istočne Europe. Razlozi su pitanje sigurnosti i sklonost ulaganja u vlastitu infrastrukturu umjesto korištenja 'vanjskih' IT modela poput outsourcinga ili clouda.

Za ovu godinu predviđa se umjereno povećanje IT budžeta, a čak 45 posto ispitanih kompanija očekuje veću potrošnju u odnosu na 2014. godinu. Za očekivati je da će povećani budžeti biti iskorišteni i za neke aspekte digitalne transformacije. Neke organizacije suočiti će se s dvostrukim izazovima: kako s jednakim ili manjim financijskim sredstvima postići bolje poslovne rezultate.