INTERES STUDENATA

Reakcija MZOŠ-a na najavu štrajka 'Akademske solidarnosti'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2011 18:18
  • Objavljeno 23.06.2011 u 17:27
Pravni fakultet

Pravni fakultet

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) danas je u povodu najave štrajka Sindikata visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' uputilo apel svima 'koji planiraju bilo kakve aktivnosti' da prvenstveno vode brigu o interesu studenata te da pokažu 'barem minimum akademske solidarnosti', dodajući kako svatko u skladu s postojećim propisima ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo, pa i štrajkom

'Ministarstvo još jedanput naglašava da se svi oni koji se bore protiv donošenja zakona bore protiv potpuno besplatnog studiranja', stoji u priopćenju u kojem MZOŠ da bi, kako navodi, pojasnio pokušaje obmane od strane pojedinaca, citira dijelove Nacrta prijedloga Zakona o visokom obrazovanju.

Ministarstvo tako citira da 'studenti državljani Republike Hrvatske koji studiraju na redovitom prijediplomskom i diplomskom studiju na javnim visokim učilištima ostvaruju pravo na financiranje cjelovitog iznosa troškova upisnine sredstvima državnog proračuna, pod uvjetom da ispunjavaju obveze utvrđene općim aktom visokog učilišta, a uvažavajući minimalne kriterije utvrđene pravilnikom o studentskom standardu'.

'Financiranje cjelovitog iznosa troškova znači da bi se svim studentima omogućio potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (bez naplate i upisnina), dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Štoviše, u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija', napominje MZOŠ.

Skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' je u utorak, 21. lipnja, donijela odluku o pokretanju procedure za stupanje u štrajk akademskih radnika. Tijekom štrajka se, kako navodi 'Akademska solidarnost', neće održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima RH. Uz to će se, kako napominju, organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi