HIT O DUGOVJEČNOSTI

Radman objavio 'književni gulaš' protiv zaglupljivanja

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 10.05.2012 14:32
  • Objavljeno 10.05.2012 u 11:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakladnička kuća Profil ovih je dana u svoje trgovine lansirala knjigu poznatog hrvatskog molekularnog biologa Miroslava Radmana 'Na putu do zdrave dugovječnosti', koja je, prema izdavaču, u Francuskoj postala pravi hit

Cijena knjige je 89 kuna, a evo što Profilov Odjel za odnose s javnošću i sam Radman kažu o novom hrvatskom izdanju.

Biologija nam poručuje da bolest i starenje nisu neizbježni i da smrt nije nužna, a da su željene promjene u ljudskom životu samo pitanje hrabrosti i vremena.

Posljednja dva stoljeća svake godine produljujemo očekivani ljudski životni vijek za tri mjeseca. No već sutra bit ćemo u mogućnosti produljiti ga za pedeset ili sto godina. Tim mladih stručnjaka predvođen znanstvenikom svjetskoga glasa, molekularnim biologom i genetičarom Miroslavom Radmanom već godinama radi na ostvarivanju tog cilja.

A upravo ova Radmanova knjiga – propitujući mogućnosti produljivanja ljudskog života produljivanjem razdoblja mladosti – najavljuje to iznimno i još uvijek tajno otkriće.

Ona je i fascinantna priča o genezi ideja, znanstvenim eksperimentima i projektima, od pokušaja križanja dviju različitih vrsta bakterija do potrage za 'eliksirom mladosti'.

No u njoj se jedan od vodećih svjetskih genetičara bavi i filozofskim, društvenim i duhovnim pitanjima koja bi takav biološki napredak mogao nametnuti, a među njima je i temeljno pitanje: kakav će biti naš svijet nadvladamo li svoju smrtnost?

Više od svega ovu sjajnu knjigu nadahnula je misao da je moguće produljiti zdrav ljudski život.

'Ova je knjiga izvan postojećih žanrova, neka vrsta književnog gulaša. Nije ni znanost ni znanstvena fantastika, a bogme ni fikcija, već znanstvena provokacija... ili možda samo provokacija. Poticaj na slobodno, razmahano i razbarušeno razmišljanje zdravim razumom, dio mog bunta protiv politički korektne dosade i institucionaliziranog zaglupljivanja', piše Miroslav Radman u predgovoru hrvatskom izdanju.

Biografija

Prof. Miroslav Radman rođen je 1944. godine u Splitu. Najistaknutiji je hrvatski biolog te redovni član Francuske akademije znanosti, Europske akademije (AcademiaEuropaea), Svjetske akademije znanosti i umjetnosti (WAAS) te Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO). Dopisni je član HAZU-a.

Diplomirao je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a nakon toga doktorirao je na Sveučilištu u Bruxellesu, gdje je deset godina bio profesor. Tri godine znanstveno se usavršavao na američkom Sveučilištu Harvard, a od 1982. godine živi u Parizu. Profesor je na Medicinskom fakultetu te voditelj Laboratorija za evolucijsku i molekularnu genetiku Instituta Necker u Parizu. U listopadu 2002. godine, kao prvi Hrvat u povijesti, postao je redoviti član Francuske akademije znanosti.

Miroslav Radman svjetsku je slavu stekao 1989. godine, kada je srušio genetski zid; križajući dvije vrste bakterija koje se nisu miješale 150 milijuna godina otkrio je molekularni model nastanka novih vrsta – kako od jedne vrste pretka nastaju dvije različite vrste.

Osnivač je i ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) – međunarodne, privatne i neprofitne znanstvene ustanove, čija je misija postati rasadnikom nove generacije mladih multidisciplinarnih znanstvenika.

Prof. Radman dobitnik je niza uglednih nagrada, među kojima je Grand Prix Richard Lounsbery, koju zajednički dodjeljuju Francuska akademija znanosti i Američka akademija znanosti.

Za francusko izdanje knjige 'Na putu do zdrave dugovječnosti' (Au-dela de nos limitesbiologiques) dobio je uglednu francusku nagradu PrixduLivreSantéBien-Être.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi