NIJE LIJEK, ALI NI PRIJEVARA

Radman će tužiti Đikića zbog kritika 'eliksira mladosti'?!

28.10.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan više znanstvenika iznijelo svoje kritike na račun dodatka hrani Energizer HPE 40, poznatijeg kao 'eliksir mladosti', jedan od njegovih tvoraca akademik Miroslav Radman najavio je da bi učinkovitost proizvoda, ako bude potrebno, mogao dokazivati i na sudu

Ugledni hrvatski molekularni biolog i njegov kolega dr. Slavko Ivković na nedavnoj su promociji proizvoda u Zagrebu priznali da je ADR samo dodatak hrani, što znači da nije prošao stroga i skupa testiranja kakva prolaze lijekovi (procjenjuje se da je za istraživanje lijeka do njegove registracije u prosjeku potrebno nešto manje od milijarde dolara), da je testiran samo na laboratorijskim uzorcima te da su ga članovi istraživačkog tima osobno konzumirali godinu-dvije da bi utvrdili kako nema nikakvih nuspojava. Priznali su također i da postoji mogućnost predoziranja ako se konzumenti ne pridržavaju propisanih količina. No istaknuli su da je dodatak najsnažniji poznati antioksidans koji stanice štiti od preranog starenja, da se sastoji od već poznatih aktivnih sastojaka te da u ovoj fazi ne treba dodatna ispitivanja.

Proizvodnju ADR-a, koji je još prije 13 godina počeo razvijati dr. Ivković, preuzela je slovenska tvrtka Regiopharma. U trenutku promocije proces registracije za Hrvatsku još nije bio dovršen, mada je u Sloveniji prodaja preko interneta već bila počela.

Međutim, neki znanstvenici, među kojima i molekularni biolog akademik Ivan Đikić, osudili su Radmana naglasivši da je svoje ime i ugled stavio u službu promocije proizvoda čiju djelotvornost smatraju upitnom i nedovoljno provjerenom. Đikić je čak upozorio da nitko ne može garantirati da previše antioksidansa nije štetno za ljudski organizam te da ga kupci moraju koristiti na vlastitu odgovornost. 'Učinkovitost dotičnih preparata nije znanstveno potvrđena ni u stanicama, ni in vitro, niti u bilo kakvim organizmima od miševa do ljudi. Ne postoji niti jedan znanstveni rad na temelju kojeg bi znanstvenici mogli evaluirati rezultate njihova djelovanja', rekao je Đikić koji ističe da nema ništa protiv komercijalizacije znanstvenog rada, ali ima protiv toga da Radman svoju teško stečenu znanstvenu reputaciju koristi za promociju nekog nedovoljno provjerenog dodatka hrani pod bombastičnim imenom eliksira mladosti.

Radman: ADR je prošao sve testove koje je trebao

No u svojem današnjem odgovoru na kritike Radman i njegov tim tvrde da je ADR prošao sve testove u skladu sa zakonima.

'Energizer HPE 40 ispitan je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Službi za zdravstvenu ekologiju u Odjelu za zdravstvenu ispravnost namirnica, Zagreb (broj ispitnog izvještaja 106785; oznaka uzorka N02926/11), pri čemu je pokazao potpunu neškodljivost za svakodnevnu primjenu. Osim toga, proizvod je prošao sve potrebne kontrole i dobio dozvolu za prodaju na području EU.

Udjeli svih supstanci u jednoj kapsuli Energizer HPE 40 proizvoda u skladu su s preporučenom dnevnom dozom za ljudsku primjenu, jer u protivnom proizvod ne bi ni mogao dobiti potrebne potvrde o zdravstvenoj ispravnosti.

Energizer HPE 40 je registriran kao dodatak prehrani i nije lijek. On ne liječi već povećava otpornost organizma u zaštiti od oksidativnih oštećenja uzrokovanih nestabilnim slobodnim korozivnim radikalima', ističu autori u svom priopćenju i dodaju: 'Imajući u vidu da su korišteni nevitaminski antioksidansi koji se nalaze u košticama grožđa (resveratrol, OPC), zelenom čaju (EGCG) i prahu od rajčice (likopen) te silicijeva zemlja (stabilizator) do sada testirani u nizu studija na stanicama, životinjama i ljudima, da ih ljudski organizam poznaje nekoliko tisuća godina te činjenicu da je ovdje riječ o dijetetskom proizvodu, u ovoj fazi razvoja dodatna klinička testiranja nisu potrebna. Učinkovitost proizvoda izmjerena je na proteinima i stanicama u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu'.

Najavljujući da će rezultati istraživanja biti predstavljeni i u relevantnim znanstvenim časopisima, tvorci ADR-a upozoravaju da će 'u slučaju daljnjeg širenja neistina o proizvodu kao prijevari te zastrašivanja javnosti tvrdnjama o njegovoj mogućoj štetnosti, biti primorani sudskim putem potvrditi tvrdnje navedene u ovom priopćenju'.