GDJE SE NALAZITE?

Punkt je prva hrvatska geolokacijska mreža

21.04.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Tvrtka Pet minuta u suradnji s Europom Digital na konferenciji WinDays u Rovinju predstavila je prvu hrvatsku geolokacijsku mrežu pod nazivom Punkt

Korisnicima nove generacije geolokacijskih mreža kao što su Gowalla i Foursquare neće biti teško shvatiti što je Punkt. Riječ je o servisu za pametne telefone koji vam omogućuje da s prijateljima podijelite svoju lokaciju. Kako kažu u tvrtki Pet minuta, Punkt je 'spoj gradskog vodiča i društvene mreže'.

Naravno, ideja iza Punkta nije samo da svima kažete gdje se nalazite, već i da dobijete informacije o zanimljivim lokacijama koje vas okružuju. Zanima li vas gdje se u blizini nalazi kafić, restoran ili pak neki vaš poznanik ili prijatelj, pomoću Punkta to lako možete saznati.

Kako tvrdi Viktor Marohnić iz tvrtke Pet minuta, Punkt se neće direktno natjecati sa spomenutim globalnim servisima, već će korisnicima omogućiti da s jednog mjesta upravljaju s više svojih geolokacijskih profila. Njegova je pak komparativna prednost, tvrdi Marohnić, uvođenje dodatnih sadržaja kao što su fotografije i komentari. Osim toga, poslovni će korisnici imati mogućnost 'preuzimanja' svoje lokacije i direktnog oglašavanja krajnjim korisnicima uz praćenje relevantnih statistika.

Najlakše je sve to opisati na primjeru. Recimo da korisnik šeće nekom zagrebačkom ulicom i želi saznati što se u blizini događa. Na Punktu će moći saznati ne samo koji se kafići nalaze blizu, već i može li u nekom od tih kafića ostvariti kakav popust, a najaktivniji korisnici moći će 'otključati' posebne nagrade.

Aplikacija će biti dostupna za pametne telefone iPhone, BlackBerry i Android, no u vrijeme održavanja konferencije iPhone verzija još nije dobila odobrenje Applea, a korisnici mogu saznati kada će se to dogoditi na službenoj stranici www.punkt-at.com.