SKUPA S HIDRAULIKOM

Prvi put 3D isprintali funkcionalnog robota u komadu

18.04.2016 u 08:10

Bionic
Reading

Znanstvenici pri Laboratoriju za računalne znanosti i umjetnu inteligenciju pri MIT-u domislili su se kako hakirati 3D printer tako da printa ne samo materijale nužne za izradu mobilnih robota, već im istovremeno dodaje fluide

Što su time dobili? Mogućnost printanja čitavog, funkcionalnog robota odjednom, koji se može sam podići i odšetati od printera nakon što mu ugradite motor i bateriju!

Pojedinosti o hodajućem i pomalo jezivom šestonožnom robotu naveli su u radu upućenom Međunarodnoj konferenciji o robotici i automatici IEEE. Opisali su kako su hakirali 3D printer ne bi li ga naveli na prihvaćanje fluida kao radnog materijala tako što su ugrađeni RFID čip koji služi za čišćenje zamijenili čipom vlastite izrade.

Printer kojeg su koristiti, Stratasys Objet260 Connex, obično printa gel koji se stvrdne pri izlaganju posebnom ultraljubičastom svjetlu. Kako to svjetlo ne djeluje na tekućinu za čišćenje, ona je putem glave printera mogla biti pohranjena u isprintane hidrauličke komore još dok ih se printalo.


Tako je printer mogao napraviti potpuno funkcionalnu hidrauličku komponentu u jednom printanju. Mogao je istovremeno i dodati materijale za printanje različite čvrstoće kako bi robotu dao kruto kućište i fleksibilnu hidrauliku.

Ovako isprintane robote ne treba sastavljati, pa ni naknadno im dodavati fluide. Nije potrebno ni čistiti mjehuriće zraka iz hidrauličkih komora, već ih je moguće printati potpuno zaptivene. Osim robota, isprintali su pumpe te mekane i savitljive hvataljke.

Više:Mashable

Printable Hydraulic Robots