BUFFALO

Prvi eksterni disk sa sučeljem USB 3.0

07.10.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Buffalo bi do kraja mjeseca trebao lansirati na tržište eksterne tvrde diskove koji se na računala spajaju putem novog USB sučelja 3.0

USB 3.0 se već nekoliko godina demonstrira i najavljuje, međutim još uvijek nismo vidjeli uređaj koji bi implementirao to novo ubrzano sučelje za spajanje računala i perifernih uređaja. Putem novog USB standarda podaci bi se trebali prenositi brzinama od 4,8 gigabita u sekundi, što je deset puta brže od trenutno aktualnog standarda USB 2.0.

Buffalo je objavio da će eksterne diskove kapaciteta jednog i jednog i pol terabajta, nazvane nemaštovito HD-HU3, pustiti u prodaju u Japanu prije kraja listopada. Budući da još uvijek ne postoje računala koja posjeduju integrirane USB 3.0 kontrolere, s diskovima će se isporučivati kontroler koji valja spojiti na PCI Expressx1 utor na matičnoj ploči. Cijene diskova će biti 225 američkih dolara za manji disk i 285 dolara za veći disk.

Očekuje se da će 2010. godine USB 3.0 početi zamjenjivati USB 2.0 pa će se tako vjerojatno pojaviti i prve matične ploče s integriranim kontrolerima i veća količina uređaja s podrškom za novo sučelje.