RECENZIJA

'Prošetali' smo novu i šarenu Razer Mambu

13.12.2015 u 07:50

Bionic
Reading

Isprobao sam najnovijeg Razerovog Chromom osvijetljenog glodavca koji, kao što mu poprilično dugo ime nalaže, nastoji podići ekipi koja se natječe u videoigrama ili jednostavno voli malo skuplje periferije

Izabrati kvalitetan miš za posao i igru jednostavno je, zapravo, koliko si to dopustite. Jedna opcija je kupiti prvi koji vam se dopadne i nastojati proći što jeftinije. Druga, kojoj nevoljko priznajem da i sam pribjegavam, mahnito je ispitivanje performansi, razlučivosti, kvalitete izrade i namjene budućeg glodavca za PC. Slijeđenjem ovih načela, mogu reći da nakon dva tjedna testiranja Razerova nova (dubok udah) Mamba Tournament Edition Chroma očigledno cilja na igrače koji doista traže nešto posebno.

Radi se o ne toliko jeftinom mišu namijenjenom kompetitivnom gejmingu. Ovaj uređaj za dešnjake, osim nekolicine 'sitnih ali bitnih' funkcija, koristi Razerovo poznato pozadinsko LED osvjetljenje Chroma. Makar vam ono neće pomoći pri pobjeđivanju mrskih neprijatelja, činjenica je da pomoću njega naoko minimalistički miš nakon nekoliko klikova u programskom paketu Synapse možete pretvoriti u psihodelični cirkus.

Softver za podešavanje pozadinske luminacije doista je pojednostavljen, dajući igraču vrlo elegantan način preciznog podešavanja uzorka na periferiji. Ovo je dodatno potaknuto činjenicom da Mamba uz lijevi i desni bok ima ne jedno, nego niz RGB svjetala kojima možete narediti da svijetle u 16 milijuna boja, pulsirajući, prelijevajući se jedna u drugu i tako dalje. Kao što već rekoh, zbog ovog nećete pobijediti u igri, no da izgleda lijepo – izgleda.

Međutim osloniti se samo na pozadinsko osvjetljenje pri opisu ovog uređaja bila bi greška. Razer Mamba Tournament Edition iznimno je udoban i precizan miš na kojeg će se naviknuti korisnici svih poznatih gripova. Štoviše, mogućnost momentalnog podešavanja osjetljivosti sve do sumanutih (i potpuno neiskoristivih) 16.000 DPI-a zgodna je stvar, pogotovo kada radite nekoliko različitih stvari odjednom. Podešavanje se vrši preko gumba koji se nalaze ispod kotačića te je vrlo, vrlo praktično.

Namještanje postavki miša putem Razer Synapsea doista je jednostavno te, što je najvažnije, uopće nije mandatorno. Premda nećete moći namjestiti boju pozadinskog osvjetljenja, gore spomenuta funkcija podešavanja osjetljivosti će raditi bez premca. Ovo je doista super ako nosite miš sa sobom na, što ja znam, turnire ili natjecanja.

Nova Mamba ima solidnu inerciju i težinu, premda gramažu, za razliku od nekih konkurentskih modela, nije moguće podešavati. Također, gornji dio kućišta miša izliven je od jednog komada plastike, dajući mu elegantni minimalistički izgled. Gumeni grip sa strane je, iako nepotreban, ugodan na dodir, ostavljajući dodatni dojam čvrstoće.

A sad loš dio – cijena. Mamba Tournament Edition Croma prekrasan je miš koji doista ne ostavlja dojam jeftinoće, no to nipošto ne opravdava preporučenu cijenu od 714 kuna. Ako već volite Razerove periferije, toplo preporučujem nešto manje funkcionalnog Deathaddera, koji košta sto kuna manje, jer (osim u osvjetljenju) doista pretjerano ne kaska za svojim luksuznijim rođacima.

Ako, u drugu ruku, novac nije pitanje, ne vidim pretjerano puno razloga zbog kojih ne biste kupili Mambu. Radi se o doista solidnom, lijepo dizajniranom i funkcionalnom gejmerskom mišu koji bi, da košta manje, bio jedan od najboljih u svojoj klasi.

Reklama za Razer Mamba Tournament Edition Chroma

Razer Mamba Tournament Edition Chroma

senzor: 16,000 DPI 5G laser
tip miša: dešnjaci
pozadinsko osvjetljenje: Chroma sa 16,8 milijuna boja podesivih unutar Razer Synapsea
broj gumbi:
9
cijena: 714,74 kune (instar