VELIKI SVEMIRSKI BRAT

Pronađen dvojnik Sunčeva sustava

09.07.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Astronomi su nedavno objavili da su pronašli prvi sustav zvijezde koji je po svojoj arhitekturi vrlo sličan našem Sunčevom

Sustav, nazvan GJ676A, ima dva kamena planeta koji kruže blizu matične zvijezde, crvenog patuljka i dva plinovita diva koji se kreću na mnogo većim orbitama. To znači da je sličan našem, međutim u GJ676A sve je mnogo veće. Tako, primjerice, najmanji planet u njemu ima barem četiri puta veću masu od Zemljine dok je najveći plinoviti div pet puta veći od Jupitera.

Znanstvenici su već ranije pronašli sustave s više planeta - HD10180 ima između sedam i devet planeta i najbogatiji je egzoplanetarni sustav koji je do danas otkriven. Međutim, svi svjetovi u njemu su plinoviti divovi koji kruže u relativno malim orbitama.

Voditelj istraživanja Guillem Anglada Escudé sa Sveučilišta u Göttingenu u Njemačkoj ističe da su znanstvenici nazvali GJ676A našim blizancem jer se kameniti planeti, vruće super-Zemlje, kao i u Sunčevom sustavu, kreću po manjim orbitama, a plinoviti divovi po mnogo većim.

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da GJ676A ima plinovite divove. No za otkrivanje manjih planeta u ovom je istraživanju korištena nova usavršena tehnika analize podataka o tzv. Dopplerovom efektu. Astronomi na temelju Dopplerovog efekta, odnosno promjene u spektru što ga zrači zvijezda, mogu otkriti postojanje planeta u egzoplanetarnim sustavima. Planeti svojom gravitacijom, kružeći oko zvijezde, izazivaju njezino teturanje. Zvijezda se stoga u svom plesu ponekad kreće prema nama, a ponekad od nas. Kada nam se približava, njezin se spektar pomiče prema višim – plavim frekvencijama - a kada se udaljava prema nižim - crvenim (slično sirenama vatrogasnih kola koje se udaljavaju ili približavaju). Što je planet veći i bliži zvijezdi, Dopplerov je efekt jači. No donedavno on se mogao koristiti samo za pronalaženje divovskih planeta dimenzija reda veličine Jupitera. Nova tehnika analize, koju je upotrijebio Escudéov tim, omogućila je preciznija mjerenja i otkrivanje manjih planeta.

'To znači da bi i drugi sustavi mogli imati skrivene kompanjone. Moramo samo upotrijebiti novu tehniku da bismo ih pronašli', rekao je Anglada Escudé.

Novi planetarni sustav je prvi dosad otkriveni egzoplanetarni sustav arhitekture slične našem Sunčevom i za sada drži rekord u rasponu mase (od 4,5 Zemljinih masa do 5 Jupiterovih), kao i u rasponu perioda revolucije (od 3,6 dana do više od 10 godina), ističu autori u svojem radu objavljenom u časopisu ArXiv.


199412,195843,188191,187057