AKO VEĆ HOĆETE...

Pretvorite Windows 7 i 8.x u Windows 10

08.12.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Windows 10 stiže, ali će proći još barem pola godine dok se ne nađe u finalnoj verziji i u rukama potrošača. Iako karakteristike sustava vezane za krajnje korisnike tek trebaju biti predstavljene, moguće je 'ušminkati' Windows 7 i 8.x da dobiju neke od mogućnosti koje su vidljive - poput hibridnog Start izbornika

Tina Sieber sa stranice makeuseof.com pronašla je neka od rješenja kojima je moguće upravo to. Dok entuzijasti već sada mogu probati Windows 10, posrijedi je Technical Preview verzija sustava, koju nije poželjno koristiti za svakodnevni rad.

Sieber podilazi onima koji u radu ne mogu bez Start izbornika na Windows 8.x sustavima pa u početku spominje alternativni izbornik Start Menu Reviver 2. Ovaj zgodan i mnogima praktičan dodatak moguće je vidjeti u nastavku:

Još jedno od rješenja u tu vrhu je Classic Shell, o kojem je ranije bilo riječi na stranicama Gadgeterije.


Windows Snapping, mogućnost da 'prozori pristanu' na dio ekrana može biti mnogo bolja. Windows 10 donosi brojna poboljšanja u tom smislu, no dok se taj sustav ne pojavi na tržištu valja iskoristiti nešto poput Aqua Snap

Windows 10 bi trebao donijeti i mogućnost pokretanja 'Metro'/'Modern' aplikacija u istim prozorima kao uobičajene. Međutim, ModernMix alat pruža emuliranje tih mogućnosti (uz određena ograničenja) i na Windows 8.x sustavima.

Virtualne radne površine nešto su što OS X i Linux imaju već godinama, a gdje Windowsi debelo zaostaju. Opet, 'desetka' donosi i tu mogućnost, no do tada valja isprobati alat koji pruža mogućnost takvog rada - Dexpot.

Više alata i savjeta je moguće pronaći na izvornom linku, a ostali mogu preuzeti Windows 10 u radnoj varijanti, ili se strpjeti do trenutka kada će Microsoft i službeno početi s prodajom nove generacije operativnog sustava Windows sredinom sljedeće godine.