LOKALIZIRANA USLUGA

Predstavljen Google Maps Hrvatska

16.04.2010 u 17:05

Bionic
Reading

Google je danas predstavio Google Maps Hrvatska na maps.google.hr za lokalne korisnike i tvrtke. Detaljne karte Hrvatske dostupne su na Google Maps putem bilo koje internetske tražilice ili putem usluge Google Maps na mobilnim telefonima s mogućnošću pristupa nternetu

Nova usluga omogućit će korisnicima Google Mapsa pretraživanje online karata, lokacija tvrtki, besplatno oglašavanje putem Google Maps Local Business Centra, kreiranje vlastitih karata i provjeravanje lokacija dok su u pokretu.

Google Maps će se u Hrvatskoj moći pregledavati na nekoliko načina:
- Tipka Map omogućuje tradicionalni pregled karte koji je idealan za pronalaženje adrese ili planiranja pravca kretanja od točke A do točke B.
- Za detaljniji pregled, korisnici mogu kliknuti na tipku Satellite koja omogućuje pristup satelitskim fotografijama i fotografijama iz zraka.
- Terrain omogućuje topografski prikaz mjesta (brda i planine). Ova tipka predstavlja izvrstan izbor prilikom odlaska u prirodu.

Google Maps predstavlja vrlo praktičan izvor informacija za korisnike koji žele pronaći upute (opcija 'Potraži upute') ili popis restorana koje bi htjeli posjetiti u svojoj blizini (lokalno pretraživanje, npr. restoran, Zagreb). Ukoliko su zainteresirani za dodatne podatke o lokaciji koju traže (za putovanje, ili kao novo mjesto za poslovni sastanak), mogu koristiti dodatne izvore informacija unutar aplikacije Mapplets kao što su fotografije iz Panoramioa, realan prikaz putem web kamere ili više informacija putem Wikipedije.

'Izuzetno smo zadovoljni što će nakon današnjeg predstavljanja Maps Hrvatska naši korisnici u Hrvatskoj moći jednostavnije koristiti naše karte. Posebno bih htio naglasiti mogućnost za vlasnike tvrtki koji mogu postaviti svoje informacije putem Local Business Centra, što im omogućuje ne samo da podijele svoje kontakte, već i radno vrijeme, slike i još puno toga s cijelim svijetom', izjavio je Jaroslav Bengl,  menadžer za Maps iz Googleovog ureda u Zürichu. 'Budući da je Hrvatska vrlo popularna turistička destinacija, korisnici naših karata iz Njemačke, Austrije, Češke i drugih zemalja moći će koristiti naše karte za planiranje svog godišnjeg odmora.'

Informacije o ulicama, adresama, lokalnim tvrtkama i uslugama sada će postati dostupne putem mobilnog telefona dok su korisnici u pokretu ili se nađu na mjestu koje im je nepoznato. Google Maps za mobilni telefon može se besplatno preuzeti na http://m.google.hr/maps/. Uz pomoć ovog alata korisnici će u pokretu imati pristup detaljnoj karti Hrvatske i cijeloga svijeta.

Google Maps odličan je proizvod i za lokalne tvrtke. Informacije su dostupne korisnicima i kupcima koji upravo traže proizvod ili uslugu u blizini (korištenjem Google Search ili Google Maps). Tvrtke sada imaju mogućnost besplatnog postavljanja informacija o svojem poslovanju, uključujući adresu, radno vrijeme, telefon i fotografiju, a mogu postaviti i svoj oglas na Google Maps iako nemaju vlastitu web stranicu. Korisnici imaju mogućnost pretraživati tvrtke koje pružaju slične usluge i/ili proizvode u blizini putem računala ili mobilnog telefona, a mogu i pristupiti njihovim linkovima i kontaktima. Za više informacija posjetite maps.google.com/lbc.

Google također omogućuje APIs for Google Maps kako bi pomogao programerima, webmasterima i dizajnerima da uključe funkcionalnost Google Mapsa na web stranice i razviju nove usluge temeljene na lokalnim informacijama.