CVRKUĆU K'O PTIČICE

Poznati Hrvati na Twitteru

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 11.08.2010 09:40
  • Objavljeno 09.08.2010 u 08:00
računala laptop internet

računala laptop internet

Izvor: Corbis / Autor: Holger Scheibe/Corbis

Samo je pitanje dana kada će broj korisnika Twittera u svijetu premašiti brojku od 200 milijuna. Odlučili smo provjeriti jesu li domaći korisnici prepoznali sve čari ovog servisa te kakva je situacija s poznatim Hrvatima na Twitteru

Gotovo je nemoguće procijeniti koliko točno korisnika iz Hrvatske koristi Twitter, sve popularniji mikrobloging servis i društvenu mrežu. Domaća zajednica korisnika ovog servisa prilično je aktivna, a u njoj sudjelujemo i sami, vlastitim računom na Twitteru.

Donosimo vam pregled poznatih Hrvata koje smo na toj mreži uspjeli pronaći. Naravno, lako je moguće da su neki od računa na Twitteru poznatih osoba lažni te da se netko predstavlja kao kakav celebrity, no nadamo se da smo analizirajući statusne poruke uspjeli prepoznati one legitimne.

Političari malo jesu, malo nisu

CROPIX / Andrej Švoger

CROPIX / Andrej Švoger

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

Kao što se možda moglo i očekivati, hrvatski političari iskorištavali su snagu Twittera kada im je to bilo potrebno, a najbolji primjer za to račun je hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. On se, naime, još uvijek deklarira kao kandidat za predsjednika Republike Hrvatske.

Doduše, predsjednik je nakon inauguracije još nekoliko puta 'twittnuo', no njegova posljednja statusna poruka objavljena je u svibnju ove godine.

Jednaka je stvar, zapravo možda i gora, s posrnulim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, nekadašnjim kandidatom za predsjednika, koji je zadnji puta 'zacvrkutao' 11. siječnja. Tada je Ivi Josipoviću čestitao na pobjedi.

Do tog trenutka Milan Bandić bio je aktivan na Twitteru, no nakon izgubljene bitke odlučio je da bi bilo najbolje zatvoriti ovu komunikacijsku pipu.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević jedan je od rijetkih političara koji dan danas koristi komunikacijski alat Twitter. Štoviše, njegove statusne poruke istaknute su i na njegovoj službenoj stranici, što svakako pohvaljujemo.

Svojom posljednjom statusnom porukom Nadan Vidošević čestitao je građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 15. obljetnicu operacije Oluja. Neke njegove poruke na Twitteru prilično su opuštene poput one: 'Lijepo, ne mrem dihat od fine spize', no naglašavamo, opet je bolje da su tako 'prizemne' nego da imamo dojam da pratimo nekog političkog robota.

Primjer političkog robota zato odlično utjelovljuje Vesna Pusić. Iako joj je račun na Twitteru donekle aktivan (posljednja statusna poruka objavljena je 15. srpnja), od komunikacije s ostalim korisnicima Twittera nema ni 'k'. štoviše, gospođa Pusić u sklopu svake poruke koju šalje korisnike 'tjera' na svoj profil na Facebooku, a to je stvar koja se nikako ne radi.

Twitter račun Vesne Pusić pravi je primjer lošeg vođenja prisutnosti na ovoj društvenoj mreži.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić ne može se odlučiti. Malo bi 'twittao' pa malo ipak ne bi. Posljednja poruka objavljena još u svibnju, kada nas je obavijestio da za 15 minuta odlazi na vatrogasnu vježbu spašavanja djece iz škole. Ili se vježba odužila ili je Barišić odlučio da mu više nije interesantan ovaj komunikacijski kanal.

Bilo kako bilo, gradonačelnika Velike Gorice više nema na Twitteru.

S druge strane, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pravi je primjer dobrog twitteraša, što dokazuje i sam pogled na njegov profil. Ovaj komunikacijski kanal Obersnel koristi ne samo u promotivne svrhe, nego i za komunikaciju s ostalim korisnicima, što je i osnovna namjena Twittera.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

SDP-ovci u Saboru cvrkuću, ne možeš ih zaustaviti

Marija Lugarić i Danijel Mondekar par je SDP-ovih zastupnika u Saboru koji su primjer dobrog korištenja Twittera. Zastupnica Lugarić nešto je dugovječnija i aktivnija od svog 'konkurenta', no kao što rekosmo, oboje mogu poslužiti kao dobar primjer korištenja ovog komunikacijskog kanala.

Glazbenika sva sila, no nisu svi baš raspjevani

CROPIX / Andrej Švoger

CROPIX / Andrej Švoger

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nekadašnja dance zvijezda Ivana Banfić ponovno pokušava oživjeti svoju ugaslu karijeru, a to, osim preko Facebooka, pokušava učiniti i preko Twittera. Pohvalna je činjenica što sudjeluje u komunikaciji sa svojim twitterašima.

Trećina već zaboravljenog glazbenog trojca Saša, Tin i Kedžo prisutna je na Twitteru. Damir Kedžo služi se s podosta društvenih mreža, pa tako i Twitterom, na kojem, osim što se samopromovira, i komunicira s ostalim korisnicima

Anđa Marić pomalo je sramežljiva, no prisutna je na Twitteru. Iako je podosta vremenskog odmaka između dviju objavljenih poruka, glazbenica daje jasno do znanja da je tu.

Jura Blažević, poznatiji kao dio glazbene skupine Connect, prilično je 'cvrkutav', pa je tako do sada prikupio nešto više od 1.300 twittova. Koliko vidimo, komunicira s ostalim korisnicima Twittera.

Hip hop rap dvojac Bolesna braća održava vlastiti profil na Twitteru, no jedan od članova Bizzo Brigante koristi ga i samostalno. Ako se odlučite na praćenje potonjeg, budite pripremni na statusne poruke na engleskom te na 'reperskom' koji, nadamo se, razumijete. Mi baš i ne.

Zaljubljenici u hip hop, rap i slične glazbene izričaje svakako bi trebali pratiti i Twitter račun Phat Phillija

Od ostalih glazbenika spomenut ćemo dvoje koje smo pronašli, ali koji više ne osvježavaju svoje profile. Žanamari Lalić posljednju statusnu poruku napisala je još u prosincu prošle godine, dok je Saša Maček, pjevač Voodoo Lizardsa, zadnji puta nešto twittnuo u ožujku ove godine.

Modni dvojac polovično na Twitteru

CROPIX / Andrej Švoger

CROPIX / Andrej Švoger

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fashion Guru i Neven Ciganović prisutni su na društvenoj mreži Twitter, no samo jedan od njih svoju prisutnost opravdava.

Boris Banović poznatiji kao Fashion Guru pomalo je nespretno koristio Twitter kad je otvorio račun u svibnju prošle godine, no u posljednje vrijeme ponaša se kao pravi twitteraš. Komunikacija s ostalim korisnicima, ažuriranje, postavljanje fotografija te ostale uobičajene radnje postali su standard modnog gurua.

S druge strane, Neven Ciganović posljednji puta nešto je progovorio još prošle godine kada nam je svima zaželio sretan Božić.

Trećeg najpoznatijeg modnog znalca u Hrvata, Modnog Mačka, nismo uspjeli pronaći na društvenoj mreži Twitter.

Ostatak liste poznatih

Na Twitteru smo pronašli i 'Red carpet' par – Ana Stunić i Daniel Delale, od kojih samo ljepša polovica koristi ovu društvenu mrežu na pravilan način. Danijel je posljednji puta nešto objavio još u veljači ove godine kada se bacio u potragu za vijestima koje, izgleda, još do današnjeg dana nije uspio pronaći.

HRT-ova novinarka Lamija Alečković također održava svoj Twitter profil, no nekako nam se čini da joj statusne poruke poput posljednje 'na poslu #dosada ima li jos neka#farmville igra da ubijem vrijeme?' baš i ne idu u prilog razvoju karijere.

Dizajnerski dvojac Bruketa & Žinić bio je prilično aktivan na Twitteru do 16. srpnja, kada su objavili svoju posljednju statusnu poruku. Nadamo se da se radi o odlasku na godišnji odmor, a ne još jednom ugaslom Twitter računu poznatih Hrvata.

Pronašli smo Twitter profil i naše mlađahne skijašice Ane Jelušić. Nije baš svakodnevno aktivna, no povremeno se javi ponekim 'cvrkutom'.

Na Twitteru možete pronaći i našu autoricu Mimu Simić koja još polako uči sve tajne Twittera.

Manekenka Kristina Sajko prisutna je na Twitteru, no koliko vidimo, koristi ga isključivo kako bi nam dala do znanja koji videoisječci na YouTubeu joj se sviđaju. Ante Gotovac otvorio je račun na Twitteru, no nekako nam se čini da se netko predstavlja kao ovaj nazovi celebrity. Svestrana Nives Celzijus objavila je tek 19 statusnih poruka u kojima, pogađate, promovira samu sebe.

Naravno, ne možemo sa sigurnošću reći da su svi nalozi na Twitteru poznatih koje smo vam u ovom članku spomenuli legitimni te da iza njih stoje osobe koje se predstavljaju, no većina jest.

Twitter

Twitter

Izvor: Promo fotografije / Autor: Twitter

Dva za koja smo sto posto sigurni da su lažni profili su oni Tome Horvatinčića te Milana Bandića, no uvrstili smo ih zbog njihove povremene međusobne komunikacije, a koja nas je znala nasmijati.

Nadamo se da smo vas u ovom malom članku podsjetili na pokojeg zanimljivog twitteraša kojeg možete pratiti odlučite li se uključiti u ovaj segment hrvatske internetske zajednice. Naravno, ispričavamo se svim poznatim twitterašima koje smo nenamjerno izostavili iz članka.

Ono što nikako nećemo zaboraviti je spomenuti i svoj službeni račun na Twitteru koji svakako preporučamo pratiti. ;)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi