istraživanje

Povratna naknada za stari mobitel? Pogledajte što se u Njemačkoj planira

28.06.2021 u 09:40

Bionic
Reading

Većina građana Njemačke podupire uspostavu programa povratnih naknada za stare mobitele kako bi se omogućilo recikliranje vrijednih metala koje sadrže, pokazalo je istraživanje

Stari i pokvareni mobiteli često mjesecima skupljaju prašinu ili ih građani bacaju zajedno s ostalim otpadom, unatoč smjernicama koje ih upućuju da ih odlažu zasebno, objavila je u nedjelju njemačka organizacija za zaštitu okoliša DBU.

Njemačka trenutno ima do 200 milijuna starih mobitela koji se više ne koriste, prema istraživanju digitalne grupe Bitkom, a ti uređaji sadrže vrijedne sirovine, poput bakra, kobalta i tantala, te srebro, zlato, nikal i tehnološke metale.

Velika većina Nijemaca podupire uvođenje programa povratnih naknada za pametne, utvrdila je njemačka okološka udruga, navodeći da je čak 87 posto ispitanika u naručenoj anketi takav prijedlog ocijenilo "dobrim" ili "vrlo dobrim".

Oko 91 posto ispitanika smatra također da se popravak kućanskih aparata, pametnih telefona i televizora u mnogim slučajevima ne isplati jer je trošak popravka skuplji od kupovine novog uređaja.

Rezultati ankete trebali bi potaknuti parlamentarne zastupnike da nešto poduzmu, naglasio je glavni tajnik BDU-a Alexander Bonde, sugerirajući da se uvedu poticaji za ponovnu upotrebu i recikliranje sirovina kako bi se spriječila prekomjerna eksploatacija resursa.

U svijetu je 2015. godine odloženo 54 milijuna tona elektroničkog otpada, a oko 80 posto komponenti pametnih telefona može se reciklirati, upozorio je čelnik njemačke udruge.

"Elektronički otpad postaje ogroman problem u Njemačkoj i diljem svijeta", konstatirao je Bonde.

Istraživanje je provedeno obuhvatilo 1.009 građana a provedeno je u razdoblju od 25. veljače do 9. ožujka.