BRINE IH PRIVATNOST

Porsche bi radije Apple nego Android

07.10.2015 u 13:12

Bionic
Reading

Model Porschea 911 za 2017. godinu imat će puno zgodnih značajki, ali Googleov Android Auto neće biti jedna od njih. Njemački proizvođač navodno se odlučio za Appleov CarPlay zbog više razine zaštite privatnosti

Google od Porschea navodno traži veliku količinu podataka, među kojima su brzina vozila, temperatura ulja, položaj leptira gasa, broj okretaja... Ukratko, sve što prikuplja sustav OBD2.

U Porscheu procjenjuju kako div iz Mountain Viewa zadire u tajne sastojke koje njegove automobile čine posebnim, a ne sviđa im se ni to što bi davali takve podatke tvrtci vrijednoj milijarde dolara koja i sama razvija automobil.

Apple, čini se, želi tek znati kreće li se vozilo dok je CarPlay u pogonu.


Iz Googlea opovrgavaju kako prikupljaju toliko količinu podataka iz auta koji koriste Android Auto. 'Pitanja privatnosti uzimamo vrlo ozbiljno. Ne prikupljamo podatke kao što su položaj leptira gasa i temperatura ulja. Korisnici daju pristanak na dijeljenje informacija s Android Autom kako bi poboljšali iskustvo vožnje, tako da sustav može prijeći u vožnju bez ruku ili ponuditi precizniju navigaciju', poručili su.

Auto bi tako, na primjer, mogao dijeliti informaciju o GPS lokaciji s vozačevim mobitelom, ne samo zbog preciznijih podataka već i štednje baterije na mobitelu. Mora znati je li auto parkiran ili vozi zbog sigurnosnih razloga, a je li dan ili noć zbog optimizacije prikaza na zaslonu.

Također, korisnici moraju dati pristanak za dijeljenje podataka s drugim aplikacijama, što uključuje i Googleove servise i aplikacije vanjskih dobavljača.

Više: PC Mag