SVEMIRSKI PUTNICI

Pored Zemlje prošišao asteroid veći od Kipa slobode, a njegov manji rođak stiže popodne

26.11.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Na udaljenost od 5,6 milijuna kilometara približio nam se asteroid koji je veći od Kipa slobode

Tijekom nedjelje, 25. studenog, vrlo blizu Zemlje su prošla dva asteroida, objavila je američka svemirska agencija NASA. Jedan - nazvan 2018 VZ7 - manji je objekt promjera šest do 18 metara, što su razmjerno česte dimenzije za naše povremene svemirske suputnike.

No, drugi je značajno veći: 2009 WB105 dimenzija je 50 puta 122 metra, što znači kako je dulji od nogometnog igrališta i veći nego Kip slobode.

VELIK POTHVAT

Pogledajte nikad viđene prizore sa slijetanja na Mjesec

Pogledaj galeriju

Taj poveći komad svemirske stijene najviše nam se približio u nedjelju oko 13 sati po našem vremenu (na 5,6 milijuna kilometara), dok će nam se njegov manji rođak približiti na oko 3,2 milijuna kilometara danas oko pola šest poslijepodne. Oba su na putanjama koje ne predstavljaju izravni rizik sudara sa Zemljom.

Asteroidi su obično ostaci dramatičnih događanja kao što su rađanje i umiranje zvijezda i planeta. Većina prisutnih u Sunčevom sustavu ostaci su nastanka planeta Merkura, Venere, Zemlje i Marsa.

Svemir Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Veliki asteroidi znanstvenicima su zanimljivi kao artefakti iz ranog razdoblja Sunčevog sustava. Pošto se kreću svemirom i razmjerno su ostali nedirnuti tijekom dugog razdoblja, asteroidi mogu ponuditi vrijedne podatke i naznake o stvaranju Sunčevog sustava prije 4,6 milijardi godina.

No, zanimljivi su i kao potencijalni izvori ruda i minerala kojih na Zemlji nema u velikim količinama, što bi u budućnosti mogao biti lukrativan posao, piše Digital Trends.