NAVALA NA ZG SVEUČILIŠTE

Popunjeno gotovo 70 posto kvoti na fakultetima

Sveučilište u Zagrebu Pravni fakultet

Sveučilište u Zagrebu Pravni fakultet

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

U jesenskome i proljetnom upisnom roku za prvu godinu diplomskog studija u ovoj akademskoj godini upisano je gotovo šest tisuća studenata, a konačna popunjenost na ukupnoj kvoti je gotovo 70 posto, što je bolje nego prošlih godina, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Sveučilišta u Zagrebu prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak

Redoviti studiji popunjeni su oko 74 posto, izvanredni oko 33 posto, a najslabija popunjenost kvote je za strane studente, tek oko devet posto. Od 5994 upisana studenta, njih 5646 je redovitih, 18 stranih i 330 izvanrednih studenata.

Kako je ocijenila Divljak, prisutan je trend stalnog povećanja popunjenosti upisnih mjesta na diplomskim studijima, ali još ima mjesta za poboljšanja. Kako je rekla, ostvaren je cilj za redovite studente, no trebala bi se provesti analiza za studije čija je popunjenost ispod 50 posto.

Područje biomedicinskih znanosti ima popunjenost od 132 posto zbog novog studija sestrinstva, a slaba je popunjenost na biotehničkim znanostima, osobito na studijima Šumarskog fakulteta.

Ove godine u porastu je i mobilnost između preddiplomskoga i diplomskog studija, tako da je devet posto studenata upisalo diplomski studij na fakultetu na kojem nisu završili preddiplomski, no to je još relativno nizak postotak, rekla je Divjak


Budući da je strateški cilj Sveučilišta razvoj i kvaliteta diplomskih studija, potrebno je učiniti još više kako bi se privukli kvalitetni studenti koji su završili preddiplomske studije na drugim visokim učilištima te treba utvrditi jasne kriterije upisa za njih, dodala je.

U sljedećih mjesec dana sastavnice Sveučilišta pripremit će prijedloge upisnih kvota o kojima će Senat raspravljati u lipnju, a natječaj bi trebao biti objavljen u srpnju.

S obzirom na pregovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta o subvencioniranju studentskih participacija za prvu godinu diplomskih studija, Sveučilište ne očekuje da sastavnice mijenjaju model financiranja diplomskih studija i visinu participacija.

Sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!