POKEMONI NA SUDU

Pokelovci mu okupirali dvorište, a on odlučio tužiti Nintendo

03.08.2016 u 09:08

Bionic
Reading

Svaki igrač popularne mobilne igre Pokemon Go reći će vam da za pravi uspjeh u igri morate doista puno, puno hodati i ići na najčudnija mjesta. Kućevlasnik iz New Jerseyja toga je svjestan više od svih i čitava stvar mu počinje ići na živce

Toliko, štoviše, da je odlučio tužiti Nintendo i Niantic Games zbog toga što mu, čini se, igrači Pokemona po čitav dan dolaze u dvorište loviti nevidljiva čudovišta. Kako stvari stoje, Niantic je u blizini njegova doma postavio pokestop što je počelo privlačiti trenere pokemona kojima, među ostalim, nedostaju pokeloptice i bonusi u igri.

Razlog zbog kojeg je tužba podnesena, doduše, nema izravnu vezu s igračima. Vlasnik kuće tuži Nintendo i Niantic zbog postavljanja virtualnih pokestopova i gymova na privatna vlasništva bez znanja i dopuštenja njihovih vlasnika. Podsjetimo, pokestopovi i gymovi virtualne su lokacije unutar igre na kojima igrači mogu poduzimati posebne akcije, međusobno se boriti i slično.


'Barem pet pojedinaca kucalo je na vlasnikova vrata tvrdeći kako se Pokemoni nalaze u vrtu iza kuće, te ga zapitali mogu li tamo otići kako bi ih ulovili' kaže tužitelj Jeffrey Marder. 'Optuženi su očigledno zanemarili predvidive posljedice ispunjavanja pravog svijeta virtualnim Pokemonima bez traženja dozvola vlasnika zemljišta', zaključio je.

Premda Niantic nije eksplicitno naveo da se ne zalazi u privatno vlasništvo, predlaže igračima da poštuju tuđu privatnost te ne zalaze ljudima u dvorište ili kuću kako bi ulovili vrckasta virtualna čudovišta. Ovo, nažalost, nije obeshrabrilo horde igrača koji iz dana u dan sve više razdražuju već živčane stanovnike inače mirnih predgrađa