SNIMILI JE I HRVATI

Pogledajte večeras eksploziju zvijezde!

Eksplozija nove zvijezde

Izvor: tportal.hr / Autor: Gregor Srdoč

U zviježđu Dupina nedavno je zabilježena eksplozija zvijezde koja je nazvana Nova Delphinus 2013. Prvi ju je u srijedu otkrio japanski astronom amater Koichi Itagaki iz Yamagate, no jučer su je snimili i brojni ljubitelji zvijezda iz Hrvatske i regije

Sjaj novorođene nove jučer je bio oko +6, što je na pragu vidljivog golim očima. Lako se mogla vidjeti običnim dalekozorom ili amaterskim teleskopom. No budući da i dalje jača – njezin sjaj se u samo tri sata povećao za pola magnitude, astronomi procjenjuju da bi se u noći s petka na subotu trebala vidjeti i golim okom. Ljestvica kojom se mjeri magnituda potječe iz vremena drevne Grčke kada su se zvijezde vidljive golim okom dijelile u šest magnituda. Najsvjetlije su bile prve magnitude (m = +1), a najtamnije šeste (m = +6), što je granica ljudske moći opažanja bez teleskopa. Jako svijetla tijela imaju negativnu magnitudu. Primjerice magnituda Mjeseca je −12.92, a Venere −4.89.

Nove su kataklizmičke nuklearne eksplozije zvijezda, u kojima se njihov sjaj povećava desecima tisuća puta, odnosno za 10-ak magnituda. No one ipak nisu tako sjajne kao supernove koje označavaju smrt zvijezda. Uglavnom nastaju tako što manja, ali gušća zvijezda – bijeli patuljak, svojom gravitacijom usisava vodik veće zvijezde pratilje, najčešće crvenog diva. Na površini patuljka vodik se fuzijom pretvara u helij i teže elemente. Ovaj proces može se odvijati postupno, međutim, najčešće je izgaranje vodika u binarnim sustavima nestabilno pa snažni procesi fuzije oslobađaju goleme količine energije, otpuhuju ostale plinove s površine bijelog patuljka i stvaraju ekstremno snažan bljesak. Nakon vrhunca sjaj im se smanjuje. Novama koje spadaju u klasu brzih trebat će 25 dana da im sjaj padne za dvije magnitude, a sporima preko 80 dana. U supernovoj eksplodira cijela zvijezda.

Među ostalima, zvijezdu Nova Delphinus 2013 jučer su snimili Gregor Srdoč, astronom amater iz Soršona kraj Rijeke koji je do danas otkrio stotinjak promjenjivih zvijezda te astronomi amateri Jaroslav Grnja i Janko Mravik (pogledajte slike i kartu neba u galeriji gore).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!