EKSPLOZIJE U VODI

Pogledajte prve snimke golemog podmorskog vulkana!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 11:06
  • Objavljeno 26.10.2011 u 11:06
podmorski vulkan

podmorski vulkan

Izvor: Screenshot / Autor: New Scientist

Znanstvenici su prvi put na dubini od kilometar ispod morske površine u jugozapadnom dijelu Tihog oceana kraj Tonge uspjeli snimiti podmorski vulkan kako riga egzotičnu vrstu lave koja se obično povezuje s rađanjem nove zone poniranja jedne tektonske ploče pod drugu

Boninit, vrsta bazaltnih stijena bogatih silikatima i magnezijem, nastaje kada kamenje iz Zemljina plašta reagira s hidrotermalnim fluidima i topi se. Obično se formira u ranim fazama subdukcije, odnosno poniranja ploče.

Lava sadrži goleme količine super vruće vodene pare, ugljičnog dioksida i sumpora. Kada rastopljeno kamenje dođe u kontakt s hladnim, gustim vodama Pacifika, ovi plinovi uzrokuju eksplozije koje usitnjavaju nove stijene i stvaraju karakteristične mjehuraste oblike koji se vide na filmu.

'Promatranje erupcije u stvarnom vremenu je vrlo rijetka prilika jer toliko malo znamo o djelovanju podmorskih vulkanskih aktivnosti', rekao je jedan od autora istraživanja Robert Embley iz National Oceanic and Atmospheric Administration.
'Film je jedan od rijetkih uvida u ove procese i prvi je put da smo zapravo vidjeli prirodno podmorsko svjetlo blještave magme.'

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi