ZEMLJA KAO UMJETNOST

Pogledajte predivne satelitske snimke Zemlje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američka misija Landsat napravila je novu kolekciju fotografija Zemlje koje ljepotom svojih boja nalikuju umjetničkim remek-djelima

Kovitlaci zelenkastog fitoplanktona uz obale švedskog otoka Gotland (slika gore) neodoljivo podsjećaju na Van Goghovu zvjezdanu noć.

NASA/USGS

NASA/USGS

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prizor Baltičkog mora iz 'nadptičje' perspektive tek je jedan od 40-ak iz kolekcije nazvane Zemlja kao umjetnost 3, posljednje kompilacije fotografija koje su znanstvenici Geological Surveyja (USGS) odabrali zbog zavidne umjetničke kvalitete.

'Pregledavajući satelitske snimke napravljene s visine od oko 720 kilometara, stručnjaci iz USGS-a otkrili su da neke od njih svojom ljepotom nadilaze znanstvene vrijednosti', rekao je Matt Larsen direktor Climate and Land Use Changea u USGS-u:

'Prikupljene fotografije autentične su i originalne u svakom smislu. Ti veličanstveni portreti Zemlje potaknuli su nas da naučimo više o složenom svijetu u kojem živimo.'

Kolekcija Earth as Art 3 treća je po redu u nizu USGS-ovih i NASA-inih nagrađenih zbirki fotografija. Napravili su je sateliti Landsat 5 i Landsat 7.

 

Njihovi senzori ne vide boje jednako kao ljudske oči, već snimaju u područjima crvene, zelene, plave i infracrvene. Kada se sve verzije kombiniraju zajedno, nastaju prekrasni uzorci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi