NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Pogledajte najbolje fotografije svijeta u 2012.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki fotograf Mitch Dobrowner nedavno je proglašen ukupnim pobjednikom natjecanja za najboljeg fotografa godine L’Iris d’Or - the 2012 Sony World Photography Awards Photographer of the Year

Za fascinantne fotografije olujnih pejzaža na svečanosti u Londonu uručena mu je nagrada od 25.000 dolara i najnovija Sonyjeva fotografska oprema. Istom prigodom postao je i članom Svjetske akademije fotografije.

U ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je preko 112.000 sudionika iz 171 zemlje, više no ikada prije. Prilikom preuzimanja nagrade Dobrowner je rekao: 'U fotografiji krajobraza postoji jedan trenutak koji više nikada neće biti isti. Ja želim da moje fotografije govore. To je bit fotografije.'

Nagradu u kategoriji The Sony World Photography Awards Open Photographer of the Year osvojio je njemački programski inženjer Tobias Bräuning za svoju inovativnu i zadivljujuću fotografiju 'Dancing Queen'. On je osvojio novčanu nagradu od 5.000 dolara i najnoviju fotografsku opremu.

Pobjednik u profesionalnoj kategoriji reklamne i modne fotografije je Peter Franck iz Njemačke, u novinarskoj i dokumentarnoj fotografiji Britanac Simon Norfolk, autor knjiga kao što je 'Krvarenje' o ratu u BiH.

Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U kategoriji studentske fotografije pobijedio je Asef Ali Mohammad iz Velike Britanije, a u kategoriji za mlade Sergej Koljaskin iz Rusije za svoju fotografiju 'Posljednji heroj'.

Tzv. 3D nagradu osvojio je Nick Saglimbeni iz SAD-a za svoju zapanjujuću snimku Nuklearno ljeto.

Nagradu u kategoriji slike u pokretu dobili su Natasha Nicholson i Michael McDougall iz Kanade za svoj kratak film Mrtvi jezici (pogledajte dolje).

Nagradu za životno djelo ove je godine dobio je William Klein jedan od najutjecajnijih fotografa 20. stoljeća. U svojoj 60-godišnjoj karijeri 83-godišnji Klein bavio se slikanjem, fotografijom i filmom, a u svakom od medija ostvario je vrhunska djela.

U fotogaleriji pogledajte izbor pobjedničkih i ponajboljih fotografija u različitim kategorijama.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi