AUTOPILOT U AKCIJI

Pogledajte kako Tesla Model S izbjegava sudar umjesto vozača

21.04.2016 u 07:08

Bionic
Reading

Tesla Motors ne samo da popularizira električna vozila, već i brojne tehnologije koje će u budućnosti predstavljati osnovu potpuno autonomnih vozila. Njihov sustav Autopilot integriran u Modelu S barem je jednog vozača spasio od sigurne nesreće

'Vozio sam Model S, a s lijeve strane se nalazio kamion s dizalicom. Na spajanju traka, vozač kamiona uopće nije primijetio moje vozilo te se počeo prebacivati iz svoje trake u krajnju desnu kako bi skrenuo. Nisam ni ja gledao u tom smjeru, a vozilom je pomagao upravljati Autopilot sustav', piše vozač Modela S koji je izbjegao nesreću.

Kako su senzori Modela S uočili naglo prilaženje kamiona s bočne strane, vozilo je odmah upozorilo vozača da preuzme kontrolu i uspješno 'cimnulo' Model S u stranu kako bi se izbjegao sasvim izgledan sudar. Vozač je odmah nakon toga preuzeo volan u ruke, no autonomni sustavi su ga do tad već spasili od nesreće.

Video koji je vozač objavio na YouTubeu je primijetio i Elon Musk, čelnik Tesla Motorsa:


Prema nekim predviđanjima, da su kojim slučajem sva vozila opremljena autonomnim sustavima, broj nesreća bi se mogao drastično smanjiti. Sreća u svemu je da automobilska industrija posljednjih godina otvara oči kad je posrijedi napredna tehnologija (i potreba za njom) pa su određeni aktivni i pasivni sigurnosni sustavi već sada integrirani i na vozilima kompaktne klase i pristupačne cijene.

I dok je Model S u ovom slučaju spasio vozača samostalno, valja napomenuti da je automobil već bio u automatskom režimu vožnje. Toyota u međuvremenu radi na sustavu koji će volan doslovno oteti vozaču kako bi vozilo izbjeglo nesreću.