ZA SPAS U PROMETU

Toyota vozačima želi oteti volan u kritičnim trenucima

09.04.2016 u 06:20

Bionic
Reading

Toyota ne želi tek proizvoditi autonomna vozila, već želi i da sustav automatski preuzme kontrolu nad vozilom kako bi se spriječila nesreća. Istraživači u Toyoti rade na sustavu kojem su dali ime 'anđeo čuvar', a koji će biti u stanju potpuno oteti volan vozaču kako bi se izbjegla opasnost

U posljednje vrijeme brojni proizvođači punom parom rade na potpuno autonomnim sustavima, no u Toyoti vjeruju da su svjesniji stvarnog stanja. Dok dođe vrijeme za potpuno autonomna vozila pravo rješenje je postupna integracija sustava koji će osigurati maksimalnu sigurnost. Ukratko, smatraju da je vozaču itekako još uvijek mjesto za upravljačem - iako pod nadzorom inteligentnih autonomnih sustava.

'Na sličan način kako postoje sustavi za kontrolu kočenja, postoji i virtualni vozač koji želi osigurati da vozač izbjegne nesreću, privremeno preuzimajući kontrolu nad vozilom', izjavio je Gill Pratt, glava kompanije Toyota Research Institute. Ova kompanija je pak nastala kao Toyotin 'pokušaj od milijardu dolara' za razvoj umjetne inteligencije i robotike.

Istraživanja koja slijede trebala bi analizirati na koji način reagiraju ljudski vozači kada 'virtualni' preuzme kontrolu nad vozilom - iz jednostavnog razloga što vjerojatno 'zna bolje procijeniti situaciju'. S obzirom da postojeća potpuno autonomna rješenja koriste računala koja traže ogromne količine energije, Toyota pored toga želi integrirati tehnologiju 'neuromorfnih' čipova, za bolju učinkovitost koja u ovo zeleno doba postaje sve bitnijim parametrom.