JEDINSTVENA SNIMKA

Pogledajte kako paraziti malarije ulaze u stanice

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 20.01.2011 15:26
  • Objavljeno 20.01.2011 u 12:40
plazmodij Parazit malarija

plazmodij Parazit malarija

Izvor: Screenshot / Autor: New Scientist

Znanstvenici su po prvi put uspjeli snimiti parazite malarije u trenutku kada upadaju u crvena krvna zrnca

Uzročnik malarije, parazit plazmodij, prenosi se ugrizom zaraženih komaraca, a svake godine u svijetu odnosi više od milijun života.

Australski tim pod vodstvom Jakea Bauma iz Walter and Elize Hall Institute of Medical Research u Melbourneu odlučio je snimiti napad parazita kombinacijom sofisticiranih tehnika elektronske i 3D mikroskopije.

Stručnjaci su plazmodije kontrolirali pomoću dvije vrste lijekova. Prvi – heparin – sprečava ulazak plazmodija u krvna zrnca, a drugi – E64 – izlazak. Na taj način stručnjaci su znali kada i gdje mogu očekivati napade. Plazmodij stvara protein kojim se vezuje uz crvene krve stanice i buši rupe u njima.

'Na početku napada djeluje kao mrlja, a tijekom ulaska u stanicu pretvara se u pravilan krug', rekao je Baum: 'Film otkriva da invazija nije neki dobro organiziran proces, kako smo ranije mislili. Ključni okidač je početno povezivanje u kojem parazit koristi protein, a nakon toga sve ostalo čini odjednom - istovremeno ispušta vakuolu kako bi živio i uključuje motor koji mu omogućuje kretanje stanicom.'

Detalji koje otkriva snimka mogli bi se iskoristiti u liječenju malarije. Naime, Leann Tilley s La Trobe University u Melbourneu kaže da rezultati potvrđuju da bi blokiranje glavnog okidača moglo spriječiti ulazak parazita u stanicu i zaustaviti bolest.

Od malarije godišnje u svijetu oboli oko 300 milijuna ljudi. Širi se ubodom zaražene ženke komarca Anopheles, transfuzijom zaražene krvi ili iglom injekcije koju je koristila zaražena osoba. U SAD-u i u većini razvijenih zemalja zbog djelotvornosti lijekova i insekticida malarija je rijetka, no ne i u tropima. Posjetitelji ili putnici koji dolaze iz tih područja katkad mogu uzrokovati male epidemije.

Životni ciklus parazita počinje kada ženka komarca ubode zaraženu osobu. Komarac usiše krv i parazite koji potom ulaze u njegove žlijezde slinovnice. Kada ubode drugu osobu, sa slinom u krv unosi i parazite. Plazmodiji putuju u jetru u kojoj sazrijevaju kroz dva do četiri tjedna. Potom sele u crvena krvna zrnca u kojima se razmnožavaju uzrokujući pucanje i smrt stanica.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi