MATURALNI RAD

Pogledajte kako je Mate Rimac u Globalnom sijelu davne 2006. godine predstavio futurističku rukavicu i retrovizor

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 08.07.2021 13:08
  • Objavljeno 08.07.2021 u 13:05
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

U cijelom svijetu odjeknula je senzacionalna vijest da je hrvatska tvrtka 'Rimac Automobili' preuzela Bugatti, vodećeg svjetskog proizvođača superluksuznih automobila. Nova kompanija Bugatti Rimac imat će sjedište u Hrvatskoj, a Mate Rimac poručuje da je riječ o prijelomnom događaju u povijesti tvrtke, koja je, podsjećamo, prije desetak godina s radom počela - u garaži

O počecima Mate Rimca HTV je izvještavao još u kultnom Globalnom sijelu Joška Martinovića, davne 2006. godine. Mlad i entuzijastičan, Mate Rimac predstavio je futurističku rukavicu koja je po njegovoj ideji uskoro trebala zamijeniti tipkovnicu miša.

'Ležite doma na kauču, imate monitor pred sobom, može biti 5 metara od vas, ležite i pišete, recimo, neki dokument', iznio je tada svoju ideju mladi Mate, prenosi HRT.

Upriličio je i demonstraciju kako bi sve trebalo izgledati. Rukavica je nastala kao maturalni rad Mate i njegova kolege.

'Mate je došao kod mene u kabinet s tom izuzetnom idejom. Predložio sam mu da se poveže s Lukom, njih dvojica su mi djelovali kao jedna odlična kombinacija koja bi mogla izraditi takvo nešto i uspješno se prezentirati na svim ovim natjecanjima, rekao je tada u emisiji profesor Ivica Vlajnić iz srednje strukovne škole iz Samobora.

I dok je njegov kolega upisao elektrotehniku, Mate tada otkriva kako se on odlučio za ekonomiju.

'To je dobra kombinacija. Vidite, ima puno dobrih izumitelja u Hrvatskoj koji su imali dobre ideje, ali nisu uspjeli ništa zaraditi na njima, nemaju nikakve koristi od njih. Zato mislim da je ekonomija dosta bitan dio u tome svemu, govorio je tada Rimac. Na pitanje je li pronašao način kako prodati rukavicu, Rimac mu je odgovorio: 'Rukavicu nikome ne dam, napravili smo patent i to ćemo sami proizvoditi u Hrvatskoj, nadam se. Moj drugi izum je retrovizor, stupio sam u kontakt sa stranim proizvođačima automobila, jedan je njemački, neću sada reći koji, a drugi je francuski dobavljač automobilske opreme, s njima sam sada u pregovorima'.

Riječ je bila naime o retrovizoru koji eliminira mrtvi kut. Maturalni rad, famozna rukavica, nagrađivan je tada na različitim natjecanjima i sajmovima inovacija u Bruxellesu i Nürnbergu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!