PRATITE UZ NASA-U

Pogledajte kako gori Zemlja!

24.10.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Sezona požara u Hrvatskoj je upravo završila, no to ne znači da vatre u ovom trenutku ne gutaju šume i posjede negdje drugdje u svijetu

Mediteransku obalu navikli smo doživljavati kao jedno od velikih žarišta šumskih požara, međutim novi NASA-in video otkriva da je prava domovina vatre zapravo Afrika. Naime, čak sedamdeset posto svih šumskih požara zbiva se na Crnom kontinentu.

Ova informacija zasigurno će iznenaditi stanovnike Australije koji se svake godine bore s katastrofalnim požarima travnatih površina koji uglavnom gore u nenaseljenim krajevima, no nerijetko ugrožavaju i rubna područja velikih gradova poput Sydneya.

U još većem čudu vjerojatno će se naći stanovnici američkog zapada i jugozapada kada saznaju da se na njihovom kontinentu zbiva samo dva posto svih požara.

U Aziji i jugoistočnoj Aziji dominiraju požari što ih izazivaju poljoprivrednici, a film prikazuje i požare u ruskim šumama kojima su potrebna desetljeća da se oporave.

U Južnoj Americi požare najčešće izazivaju ljudi radi održavanja pašnjaka ili raščišćavanja novih poljoprivrednih površina u Amazoniji.

U istraživanju u kojem su sudjelovali NASA-ini sateliti Terra i Aqua bilježene su najveće vatrene stihije koje su harale Zemljom od 2002. do 2011. godine.