ČEKALI GA DESETLJEĆIMA

PMF dobio NMR laboratorij vrijedan pola milijuna eura

30.11.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Na Odsjeku za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu danas je otvoren laboratorij za nuklearnu magnetsku rezonanciju čvrstog stanja (NMR laboratorij), čija je oprema vrijedna više od 460.000 eura

Riječ je o prvom takvom laboratoriju u jednoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj, a sličan radi već u Institutu 'Ruđer Bošković'.

Dekan PMF-a Amir Hamzić rekao je kako takve svečanosti nisu česte u znanstvenoj zajednici, ali današnje otvorenje novoga NMR laboratorija zaslužuje da ga se pokaže široj javnosti. Istaknuo je da je ponosan na novu opremu te da aktivnosti PMF-a nisu samo nastava studentima, nego i istraživačka djelatnost, kojoj će pomoći danas otvoren laboratorij. Istaknuvši da su se predstavnici struke desetljećima zauzimali za nabavu takvog uređaja i laboratorija, rekao je da se fakultetu otvaraju nove mogućnosti istraživanja.

Voditelj NMR laboratorija Miroslav Požek rekao je da se takav uređaj planiralo nabaviti još 1991, no zbog rata to nije bilo moguće. Podsjetivši da je magnetna rezonanca poznata kao dijagnostička metoda u medicini, istaknuo je da je to važna metoda u istraživanjima u kemiji te da je danas nezamisliv znanstveni rad bez rezultata koje daje takav uređaj.

Novac za laboratorij prikupljen je uz pomoć Ministarstva znanosti, visokog obrazovanja i športa te većinom preko programa SOLeNeMar koji podupire Europska komisija, istaknuo je, dodajući da je PMF taj novac dobio u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Na novom laboratoriju studentima i djelatnicima PMF-a čestitao je i ministar znanosti, visokog obrazovanja i sporta Radovan Fuchs, koji je naglasio da se PMF-u sada otvaraju mogućnosti sudjelovanja na raznim znanstvenim projektima koji se ne ograničavaju samo na Europu.

Uskoro će se pojaviti i nova zakonska regulativa koja će se baviti znanošću i visokim obrazovanjem, najavio je i dodao da je Ministarstvo dobilo mnoge 'sugestije i komentare znanstvene zajednice, od kojih će mnogi biti u novoj zakonskoj regulativi'. Ministar se našalio te rekao kako 'nuklearni' ne znači opasnost ni od kakve radijacije, aludirajući pritom na nedavni slučaj i mogućnost da se malo i srednje radioaktivni otpad odloži u obližnji Institut 'Ruđer Bošković'. Istaknuo je da fizičari ipak 'znaju raditi s takvim uređajima'.

Nakon svečanosti ministar Fuchs i gosti PMF-a obišli su novi NMR laboratorij, gdje su im domaćini pokazali novu opremu i rad u tom laboratoriju.