ZA 2016.

Pionir hibridne kategorije - Prius, stiže u novom ruhu

10.09.2015 u 06:48

  • +9

2016 Toyota Prius

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Bionic
Reading

Dok je svijet potpuno električnih automobila još uvijek daleko od potrošača, kako cijenom - tako i potrebnom infrastrukturom, hibridna vozila će imati što za reći. To vjeruju i u Toyoti, predstavljanjem 'potpuno nove' četvrte generacije modela Prius

Ako je za vjerovati priopćenju, nije više riječ tek o optimizaciji potrošnje goriva - jer je novi Prius sigurniji no ikad, agresivnijeg izgleda i zabavniji za vožnju. Ipak, radilo se i na potrošnji - Toyota tvrdi kako je po pitanju učinkovitosti novi model za desetak posto bolji.

Pored toga, tvrtka je kompletan Hybrid Synergy Drive sustav minijaturizirala i pored toga osigurala kapacitetniju bateriju. Ne namjeravaju stati na tome, jer uskoro planiraju otkriti i Eco model, koji će još značajnije podignuti ljestvicu učinkovitosti.


Usprkos vrlo značajnom redizajnu vanjštine (uz pokoji centimetar širenja u svim pravcima), Prius je još uvijek prilično prepoznatljiv općim oblikom. No, prednji dio automobila je još niži, dok je stražnji dio podignut, uz blago pomicanje krovne linije prema naprijed. Neki od detalja u redizajniranom modelu su poznati s modela Mirai, koje za pogon koristi vodik.

Što je jednako bitno, Toyota je Prius iskoristila i kao demonstraciju TNGA platforme (Toyota New Generation Architecture), na kojoj bi se u skorije vrijeme trebalo proizvesti još desetak vozila.

Od prvog Priusa u Japanu 1997. godine, do danas je prodano više od 3,5 milijuna tih vozila. Novi Prius bi se u prodaji trebao naći od početka sljedeće godine.