TEHNOLOGIJA PROTIV EKOLOGIJE

Pametni telefoni nisu tako pametni za okoliš

  • Autor: D.R./Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2017 12:03
  • Objavljeno 12.09.2017 u 12:03
mobitel smartphone

mobitel smartphone

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pametni telefoni, uređaji koji se prečesto mijenjaju i nedovoljno recikliraju, imaju sve više negativnog utjecaja na okoliš, kaže se u zajedničkoj studiji dviju francuskih organizacija za zaštitu okoliša, Ademe i FNE

Otkako je 2007. na tržište lansiran prvi iPhone, u svijetu je prodano sedam milijardi smartfona. Prodaja iz godine u godinu raste, od 139 milijuna uređaja 2008. do gotovo 1,5 milijarde prošle godine. Svaki novi model je sve kompleksniji, većih ekrana i boljih kamera. U prosjeku se u proizvodnji pametnih telefona koristi oko 50 metala, koje je često teško reciklirati jer se radi o legurama. 

Problematično je i iskopavanje mineralnih sirovina u nekim zemljama jer uzrokuju zagađenje, primjerice u Kini s neodmijem, ili političke nemire, kao u Kongu s tantalom. Po studiji, Francuzi mijenjaju pametne telefone svake dvije godine, iako se u 88 posto slučajeva radi o uređajima koji su u dobrom operativnom stanju. 

Ekološka prijetnja

Česte promjene autori studije pripisuju 'psihološkim i socijalnim faktorima, ali i činjenici da u većini slučajeva smartfoni nisu dizajnirani tao da budu otporni i lako popravljivi'. Ali potrošači na to mogu utjecati tako što prije kupnje trebaju definirati svoje potrebe i informiraju se o karakteristikama pametnog telefona, primjerice može li se odvojiti baterija od kućišta, ima li rezervnih dijelova i slično, kažu autori. 

A naposljetku mogu udahnuti i novi život tom materijalu, jer se samo 15 posto nekorištenih smartfona vrati proizvođačima na recikiliranje.  'Deseci milijuna mobitela spavaju u našim ladicama, mobitela koje još možemo koristiti, ali ih na kraju nikad ne upotrijebimo', kaže se u studiji. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi