(NE)POZNATE IZMJENE

Ovo je sljedeća generacija Volva XC60, evo što donosi

29.06.2016 u 07:08

Bionic
Reading

Osvježenje cijele Volvo ponude i dalje traje. Sljedeće godine svjetlo dana bi trebali ugledati i modeli iz serije 60, a prvi na redu je crossover/SUV XC60. Ekipa AutoExpressa je došla u posjed prikaza i tehničkih karakteristika vozila u njegovom navodno finalnom izdanju, kao i niza fotografija prototipa

Kako bi se stvari držale u neizvjesnosti, prototipno vozilo je prekriveno oklopima i maskirnim detaljima. Stoga je teško za prosuditi koliko je (drastično) izmijenjen dizajn u odnosu na postojeće izdanje modela XC60. Ono što je sasvim sigurno jest da će novitet biti oštrijih linija te da će prednja rešetka biti mnogo veća i uparena s Thor's Hammer svjetlosnim sklopovima. Unutrašnjost će pak krasiti isti sustav osjetljiv na dodir za upravljanje brojnim funkcijama vozila kao iz većih izdanja.

Volvo XC60 bi, kao i do sada, trebao biti nešto kompaktnije i jeftinije izdanje perjanice XC90. Da stvar bude neobičnija, iako je ovaj SUV vrh ponude švedskog proizvođača i zapravo potpuno nov model, dogodine bi on mogao biti i 'najstariji' u ponudi, jer kompletna linija sad već dobiva osvježenja na ovaj ili onaj način - navodno bez kompromisa.


Što se tiče platforme, XC60 će koristiti nešto skraćeno izdanje SPA, korištene za seriju 90. AutoExpress navodi da će se za početak prodaje koristiti tek dva motora, D4 od 184KS te D5 od 232KS. Nedugo nakon otkrivanja sljedeće godine, novi XC60 bi trebao dobiti i T8 Twin Engine hibridnu varijantu, koja će vozilo obogatiti s 400KS.

Baš kako je to bio slučaj i s linijom 90, nakon predstavljanja XC60-tke slijedit će otkrivanje limuzinskog i karavanskog izdanja nove generacije S60 i V60. Fotografije prototipa i ekskluzivni prikaz XC60 u vjerojatnom konačnom izdanju moguće je vidjeti na izvornom linku.