ZA KVALITETNIJU VOŽNJU

Ove korisne gadgete za automobile možete naći za manje od 300 kuna

31.05.2017 u 14:40

Bionic
Reading

S napretkom (i pojeftinjenjem) tehnologije, danas je na cesti i bez mobilnog signala moguće biti sigurniji i spremniji na bilo kakvu nezgodnu situaciju. U takvim slučajevima svijet jeftini(ji)h gadgeta namijenjenih automobilima krije mnogo korisnih dodataka

Vozila iz najviših kategorija već neko vrijeme stižu s ključevima koje je moguće locirati ako ih se izgubi. Ako i postoji sreća da se nalazi kao opcija u jeftinijim novim vozilima, taj komadić dodatne opreme zna koštati i debelo preko tisuću kuna, što je jednostavno previše. Mali dodatak Tile Mate uz pripadajuću aplikaciju košta tek 25 dolara (~160 kuna) na Amazonu, a svoju svrhu ispunit će više nego dobro i u najstarijim vozilima za vlasnike koji znaju gubiti ključeve. 

Postavljanje i korištenje cijelog sustava je krajnje jednostavno. Dovoljno je 'pločicu' (Tile) smjestiti na privjesak ključa ili bilo čega trećeg što se zna izgubiti te upariti stvar s pametnim telefonom preko Bluetooth veze. Kada su ključevi izgubljeni, aplikacijom je moguće pozvati pločicu koja će zvonjavom otkriti vlasniku gdje se nalazi. Štoviše, aplikacija pamti i zadnju lokaciju uparivanja pločice s ključevima. 

Nije potrebno kupiti novo vozilo kako bi se imala Bluetooth veza za povezivanje s pametnim telefonom. Vozilo je moguće dovesti u moderno doba kupovinom dodatka poput Mpow Streambota - od svega stotinjak kuna (17,49 USD). Baš kako sugerira i ime gadgeta, riječ je o malom prijamniku koji se spaja preko 3,5-milimetarskog audio priključka u vozilu i time omogućuje spajanje s pametnim telefonom. Jasno, to donosi ne samo mogućnost reprodukcije glazbe s uređaja u vozilo, već i ostvarivanje hands-free telefonskih poziva.

Na dužim putovanjima punjenje mobilnih uređaja preko USB-a je jednostavno nužnost. Dok modernija vozila dolaze s barem jednim utorom, u starijim vozilima je dostupan tek 12-voltni utor. 

Ovdje u pomoć uskaču adapteri, koji su danas kompaktniji no ikad. Jedan takav je Maxboost punjač s dva USB izlaza na 2,4A, što je dovoljno za brže punjenje dva uređaja istovremeno. Cijena ovakvih dodataka je prava sitnica - prikazani Maxboost košta tek pedesetak kuna (7,99 USD).

Za svako mjerenje tlaka u gumama nije dovoljno tek vizualno pregledati kotače - potrebno je posjetiti obližnju stanicu s pumpom. Kako bi se vozače spasilo od takvih situacija postoji niz dodataka u istu svrhu, no s obzirom na mogućnosti, Lantoo 150PSI digitalni tlakomjer od svega sedamdeset kuna (10,95 USD) vrijedi svaku uloženu lipu. 

Pored mjerenja tlaka u gumama uz četiri prikaza (PSI, BAR, KPa, Kg/cm2), ovaj univerzalni alat može služiti i kao LED svjetiljka, crveni sigurnosni indikator, rezač sigurnosnog pojasa za slučaj nužde te razbijač stakla za slučaj nužde. 

Još nekoliko izdvojenih gadgeta niske cijene i izvrsne funkcionalnosti moguće je pronaći na stranicama Business Insidera