NOVO OTKRIĆE

Ova aplikacija mogla bi pomoći pri ranom otkrivanju demencije kod mladih

18.04.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Istraživači kažu da bi se aplikacija mogla koristiti za otkrivanje ranih znakova demencije kod mlađih ljudi, kao i za praćenje učinaka liječenja

Nova aplikacija za pametni telefon može se koristiti za kognitivne testove za dijagnosticiranje najčešćeg oblika demencije kod osoba mlađih od 60 godina, izvještava Euronews.

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu (UCSF) u SAD-u otkrili su da daljinski postavljeni testovi pametnih telefona mogu pomoći u otkrivanju frontotemporalne demencije kod ljudi koji su genetski predisponirani za nju prije nego što se pojave simptomi.

Frontotemporalni poremećaji ili demencija (FTD) odnose se na nekoliko bolesti frontalnih i temporalnih režnjeva mozga, a one obično pogađaju ljude u dobi između 45 i 64 godine. Postoje različiti simptomi FTD-a, uključujući promjene u ponašanju, probleme u odnosima s voljenima i apatiju.

Nekih 30 posto slučajeva ima obiteljsku povijest FTD-a, prema Alzheimer's Research UK. Istraživači UCSF-a kažu da postoji 'hitna potreba' za pronalaženjem pouzdanih digitalnih testova za neurodegenerativne bolesti. Prethodne studije su pokazale da pametni telefoni mogu biti korisni u prikupljanju kognitivnih podataka, dodali su.

'Naposljetku, aplikacija bi se mogla koristiti za praćenje učinaka liječenja, zamjenjujući mnoge ili većinu osobnih posjeta mjestima kliničkih ispitivanja', rekao je Adam Staffaroni, izvanredni profesor na UCSF-u i prvi autor studije. Istraživači su se udružili sa softverskom tvrtkom Datacubed Health kako bi napravili testove koji su promatrali izvršno funkcioniranje, poput planiranja ili organiziranja i kontroliranje impulsa, jer dio mozga koji kontrolira izvršno funkcioniranje može atrofirati kako bolest napreduje.

Prikupljeni podaci uključivali su snimke glasa te testove hodanja, ravnoteže i jezika. Aplikacija je testirana između 2019. i 2023. na 360 sudionika, 209 žena i 151 muškarca. Prosječna dob onih koji su sudjelovali bila je 54 godine.

Mnogi su bili genetski predisponirani da dobiju bolest, ali još nisu razvili simptome. Znanstvenici su otkrili da su testovi pametnih telefona točno identificirali osobe s demencijom i bili su 'osjetljiviji na rane simptome' od uobičajenog kliničkog kognitivnog testa.

Penny Dacks, viša direktorica znanstvenih inicijativa pri Udruženju za frontotemporalnu degeneraciju, rekla je u izjavi za Euronews Health da je studija 'bitan korak prema dizajniranju kliničkih ispitivanja koja smanjuju opterećenje sudionika i testiraju učinkovitost tretmana za sprječavanje pojave FTD-a'.

Kada istraživači mogu izmjeriti najranije faze propadanja, također mogu izmjeriti djeluje li liječenje na sprječavanje ili odgađanje početka ovih razornih stanja.

'Većini pacijenata s FTD-om bolest se dijagnosticira relativno kasno jer su mladi i njihovi se simptomi pogrešno smatraju psihijatrijskim poremećajima', rekao je Adam Boxer, profesor pamćenja i starenja na UCSF-u i viši autor studije. 'Čuli smo od obitelji da često sumnjaju da njihovi voljeni imaju FTD puno prije nego što se liječnik složi da je to dijagnoza', rekao je Boxer.

Bolest je u posljednje dvije godine u centru pažnje javnosti, a od nje boluju i slavne osobe Bruce Willis i Wendy Williams.