'MASIV DUHOVA'

Otkrivena tajna najmisterioznijih planina na Zemlji

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 14:52
  • Objavljeno 18.11.2011 u 13:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su konačno uspjeli razjasniti procese u kojima su nastale i očuvale se najneobičnije planine na svijetu

Planinski lanac Gamburtsev na Antarktiku velik je poput europskih Alpa, međutim dugo se nije znalo da postoji jer je potpuno prekriven vječnim ledom. Njegovo otkriće 1950-ih godina bilo je veliko iznenađenje jer je većina znanstvenika do tada vjerovala da se ispod bijelog pokrivača na najpustijem kontinentu svijeta nalazi tek bezlična ravnica.

Nova istraživanja, predstavljena u časopisu Nature, pokazala su da se lanac formirao prije nešto više od milijardu godina. Gamburtsev je važan jer znanstvenici vjeruju da je upravo od njega počelo širenje leda Antarktikom. Razotkrivanje njegove povijesti trebalo bi stručnjacima omogućiti da razumiju ne samo davne promjene klime već i moguće scenarije koji nas očekuju u budućnosti.

AGAP

AGAP

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Simulacija

'Istraživanje ovih planina bilo je nevjerojatan izazov, no uspjeli smo otkriti fascinantnu priču', rekao je dr. Fausto Ferraccioli iz British Antarctic Surveya, voditelj međunarodnog projekta AGAP koji je 2008. i 2009. nadlijetao kontinent uzduž i poprijeko snimajući radarom planinske sustave skrivene pod ledom. Članovi AGAP-a obavili su i niz drugih mjerenja poput gravitacijskih i magnetskih polja.

Priča o nastanku i opstanku antarktičkog lanca počinje negdje prije više od milijardu godina, dugo prije nego što su se na Zemlji razvili složeni oblici života, u vrijeme kada su se kontinenti okupljali i stvarali golemu kopnenu masu koja je poznata kao Rodinija. U njihovim sudarima uzdigle su se planine, ali je stvoren i debeli gusti korijen u Zemljinoj kori. Kroz stotine milijuna godina vrhunci planina postupno su erodirali tako da se očuvao samo hladan korijen. Prije nekih 250 do 100 milijuna godina, u vrijeme dinosaurusa, kora se u blizini starog korijena počela

AGAP

AGAP

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kliknite za uvećanje

razdvajati i otvarati. Ovo otvaranje zagrijalo je i obnovilo korijen te mu dalo uzgon potreban da ponovno podigne zemlju i stvori nove planine. Konačno su glečeri i rijeke oko planina izdubili nizine i stvorili današnji izgled vijenca. Znanstvenici vjeruju da su se ti glečeri prije nekih 35 milijuna godina postupno raširili i spojili te stvorili Istočni antarktički ledeni pokrov u kojem su nestale planine Gamburtsev.

Ovi rezultati trebali bi potaknuti financiranje daljnjih istraživanja i bušenja u kojima bi se mogli prikupiti uzorci stijena i slojeva leda starijih od milijun godina kako bi se definitivno potvrdila nova teorija. Testiranje mjehurića zraka u drevnom ledu trebalo bi pak otkriti koncentracije različitih plinova poput CO2 u ondašnjoj atmosferi.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi