MISTERIOZNI UBOJICA

Otkriven glavni krivac za najveće izumiranje ikad

06.12.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Jedan od ključnih uzročnika najvećeg izumiranja u povijesti zemlje u razdoblju perma bila je bakterija koja se hranila niklom i stvarala goleme količine metana, objavili su ovih dana američki znanstvenici

Prema istraživanju koje je predstavljeno na konferenciji American Geophysical Uniona u San Franciscu masovno izumiranje, u kojem je prije 250 milijuna godina u samo nekoliko stotina tisuća godina nestala većina morskih organizama, izazvalo je nekoliko čimbenika, međutim, bakterije su odigrale najvažniju ulogu. Snažne vulkanske aktivnosti u Sibiru oslobodile su nikal u atmosferu, a on je nekako stigao u oceane. Populacije morskih bakterija koje koriste nikal u svojim metaboličkim procesima doživjele su pravu eksploziju i u atmosferu ispustile goleme količine metana. Budući da je metan moćan staklenički plin atmosfera se zagrijala i izazvala pomor bez presedana.

Tijekom velikog izumiranja nestalo je oko 96 posto morskih te oko 70 posto kopnenih vrsta života. Oporavak života na Zemlji trajao je oko 10 milijuna godina. Fosilni ostaci pokazuju da su u to vrijeme oceani postali kiseliji dok su se razine kisika u atmosferi i morskoj vodi značajno smanjile. To je pokrenulo polako izumiranje vrsta, a neki kataklizmički događaj poput udara asteroida ili vulkanskih erupcija samo je dovršio posao.

Prema jednoj od uvriježenih teorija metan, koji je obično zarobljen ispod morskog dna, naglo se oslobodio iz oceana i izazvao globalno zagrijavanje apokaliptičkih razmjera. No znanstvenici do nedavno nisu znali objasniti što je stvarno uzrokovalo njegovu emisiju golemih razmjera. Daniel Rothman s Massachusetts Institute of Technology i njegovi kolege posumnjali su da bi krivac mogle biti oceanske bakterije methanosarcina. Pomoću genetske analize tim je otkrio da su ovi mikroorganizmi prije 251 milijun godina razvili sposobnost da razgrađuju nikal i proizvode metan. Budući da u svojem metaboličkom procesu troše kisik, one su mogle uzrokovati katastrofalan pad njegovih razina u vodi i atmosferi. No za nagli procvat ovih bakterija bio je neophodan nikal. Odakle je on stigao? Istraživanja su pokazala da je upravo u to vrijeme u vulkanskim erupcijama golemih razmjera u Sibiru oslobođeno oko 2,7 milijuna četvornih metara lave bogate niklom.

'Najveće naslage nikla nalaze se u Sibiru', rekao je na konferenciji Rothman i dodao: 'One su rezultat vulkanskih aktivnosti od prije 252 milijuna godina.'