kineski haker

Otkrio softverski propust u bankomatu pa izvukao milijun dolara gotovine

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 06.02.2019 12:04
  • Objavljeno 06.02.2019 u 12:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Kineski haker je zahvaljujući softverskom bugu od 2016. do 2018. iz matične banke povukao iznos od oko milijun dolara, a kada je sav novac vratio, banka mu je odlučila oprostiti

U scenariju koji izgleda kao da je ukraden iz kriminalističkog filma, nezadovoljni programer koji je radio za banke otkrio je metodu pomoću koje bankomate može natjerati da izbacuju 'besplatan' novac.

Prema izvješću South China Morning Posta i China’s Daily Economic News report, četrdesetrogodišnjak Qin Qisheng je uspio podići preko 7 milijuna yuana (oko milijun američkih dolara) iz bankomata svojeg poslodavca, Huaxia Banke i to koristeći bizarni propust.

Ponoćna gotovina

Prema spomenutim izvješćima, računalni sustav banke nije pravilno bilježio povlačenje novca oko ponoći, što znači da su korisnici mogli izvlačiti gotovinu bez da je sustav to registrirao. U normalnim okolnostima ovo bi blokiralo transakciju, no Qisheng je navodno koristio specijalne skripte koje su potiskivale ova upozorenja.

Qisheng je počeo izvlačiti novac u studenom 2016., s time da je banka tek u siječnju 2018. prepoznala loš kod i tek nakon 1358 podizanja novca konačno ulovila lopužu i dovela ga pred lice pravde.

ZLOČIN I KAZNA

Ovo su najpoznatiji hakeri ikad, pogledajte što danas rade

Pogledaj galeriju
5

Ako ste mislili da je dosadašnji tijek događaja bio bizaran, priča nije gotova. Nakon što ga je poslodavac ulovio i prijavio policiji, odlučio mu je sve oprostiti i povući optužbe ako im vrati novac. Razlog ovome možda je potencijalni loš publicitet (propust je navodno već ispravljen) kojeg je Huaxia Banka htjela izbjeći, no službena izjava je da se počinitelj pravdao kako je novac samo zadržao kako bi detaljnije isprobao obrambeni sustav banke te da ga je od samog početka htio vratiti...kao i svi ostali lopovi ikad.

Sud nije imao jednaku dozu suosjećanja kao i banka te je Qishengu pripisao kaznu od 10 i pol godina zatvora nakon što je njegov prigovor odbijen. Razlog je činjenica da je novac prebacio na svoj osobni račun, a ne lažni, dok je dio čak investirao u dionice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!