CIJENA PRIVATNOSTI

Omiljeni WhatsApp više neće smjeti ovo raditi

15.03.2018 u 12:18

Bionic
Reading

Komisija za privatnost digitalnih podataka proglasila je potencijalno dijeljenje podataka među Facebookom i WhatsAppom ilegalnim

Ured povjerenstva za informacije (ICO, odnosno Information Commisioner's Office) u Engleskoj prije nekoliko je dana donio odredbu kojom potencijalno dijeljenje informacija među Facebookom i WhatsAppom proglašava ilegalnim, piše Guardian.

Poznata aplikacija za čavrljanje morala je zaustaviti automatsko dijeljenje podataka sa Facebookom još u studenom 2016. nakon što je ICO zaključio da postoji razlog za zabrinutost. Ured je pokrenuo sveobuhvatnu istragu u kolovozu te godine. Povjerenica Elizabeth Denham potvrdila je da 'WhatsApp nema pravni telemelj za procesiranje bilo kakve vrste podijeljenih podataka te da dijeljenje podataka među Facebookom i WhatsAppom krši prvi i drugi zakon zaštite privatnosti zakona o zaštiti podataka.'

Evo kako u WhatsAppu možete spasiti izbrisane fotografije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Oštre regulative

ICO naglašava da WhatsApp korisnicima nije predstavio adekvatne informacije koje objašnjavaju na koji način korištenje aplikacije koristi njihove podatke te da dijeljenje istih sa Facebookom 'nije u skladu sa razlogom zbog kojeg se podaci uopće sakupljaju'. Kao odgovor na ovu mjeru WhatsApp je prekinuo sakupljanje podataka na području Europske unije sve dok na snagu ne nastupi Regulativa za zaštitu podataka (GDPR, odnosno General Data Protection Regulation). Facebook je također naglasio da će dijeliti samo dogovorene informacije u skladu sa zahtjevima GDPR-a nakon 25. svibnja.

Slični primjeri

Situacija u Engleskoj nije pretjarano različita od one u Francuskoj koja je WhatsAppu u cijelosti zabranila dijeljenje informacija sa Facebookom još u prosincu prošle godine. EU je, pored svega, Facebook kaznila kaznom od 788,5 milijuna kuna zbog objave lažnih informacija vezanih uz tehničku izvedivost podjele korisničkih podataka prije kupnje WhatsAppa 2014.