povratak u normalu

Ogromna ozonska rupa, otvorena prije mjesec dana iznad Sjevernog pola, napokon se smanjuje i zatvara

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 29.04.2020 09:31
  • Objavljeno 29.04.2020 u 09:31
Ozonska rupa iznad Sjevernog pola bila je velika kao tri Grenlanda

Ozonska rupa iznad Sjevernog pola bila je velika kao tri Grenlanda

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, ECMWF

Neobično jak polarni vrtlog držao je ozonsku rupu otvorenom gotovo mjesec dana, što je prilično neobična pojava na sjevernoj hemisferi

Nakon što se gotovo mjesec dana nadvijala nad Arktikom, konačno je zatvorena najveća ozonska rupa ikad otkrivena iznad Sjevernog pola, izvijestili su istraživači iz europske službe za nadzor atmosfere CAMS.

Rupa u ozonskom omotaču - dijelu Zemljine atmosfere koji štiti planet od ultraljubičastog zračenja - prvi se put otvorila nad Arktikom krajem ožujka, kada su neobični vjetrovi nekoliko tjedana zaredom zarobili hladan zrak nad Sjevernim polom.

Polarni vrtlog stvorili je kružni kavez hladnog zraka koji je doveo do stvaranja visokih oblaka u regiji. Oblaci pomiješani s umjetnim zagađivačima poput klora i broma hranili su se plinovima u ozonskom omotaču sve dok u atmosferi nisu otvorili ogromnu rupu tri puta veću od Grenlanda, navodi se u priopćenju Europske svemirske agencije (ESA).

Dok se velika ozonska rupa svake jeseni otvara nad Južnim polom, uvjeti koji omogućuju oblikovanje tih rupa mnogo su rjeđi na sjevernoj hemisferi, rekli su istraživači ESA-e. Arktička ozonska rupa otvorila se ove godine samo zato što je hladni zrak na tom području bio koncentriran mnogo duže nego što je to uobičajeno.

Krajem prošlog tjedna, taj se polarni vrtlog 'podijelio', rekli su istraživači CAMS-a, stvarajući put zraku bogatom ozonom da se vrati u područje iznad Sjevernog pola. Za sada ima premalo podataka da li arktičke rupe ozonskog omotača poput ove predstavljaju novi trend.

'Ovo je prvi put da možete govoriti o pravoj ozonskoj rupi na Arktiku', rekao je za Nature Martin Dameris, stručnjak za pitanja atmosfere u Njemačkom zrakoplovnom centru, piše Live Science.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!