PIRATI NAPADAJU

Oculus miče DRM zaštitu za Oculus Rift

27.06.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Oculus je nakon svih peripetija vezanih uz zaštitu naslova na svojoj kacigi za virtualnu stvarnost popustio i odlučio maknuti DRM zaštitu koja je mnogim korisnicima počela prilično ići na živce

Naravno, razlog ovome ne leži u dobroćudnoj prirodi Oculusa i Facebooka, već u pragmatizmu. Riječ je, naime, o potencijalnoj zaštiti od piratstva koje je počelo sve realnija prijetnja nakon izlaska druge verzije aplikacije pod imenom Revive. Riječ je o softveru koji korisnicima HTC Vivea omogućuje pokretanje ekskluziva za Oculus VR. Podsjetimo, Oculus je ubrzo nakon izlaska platforme počeo plaćati developerima da razvijaju igre samo za Rift ne bi li nanijeli štetu konkurenciji iz HTC-a.

Nakon izlaska prve verzie Revivea koja je omogućila korisnicima HTC Vivea da igraju igre s Oculus Rifta, Oculus je reagirao implementacijom DRM zaštite na svojoj kacigi što je otežalo korištenje platforme, kao i potencijalno pokretanje ekskluziva putem Revivea. Reakcija koja slijedi je bila relativno očekivana - izašao je novi Revive koji spomenuti DRM zaobilazi bez ikakvih poteškoća.


Ovo je, u drugu ruku, pored mogućnosti pokretanja aplikacija za Oculus na HTC Viveu otvorila vrata svim piratima koji su naslove htjeli distribuirati ili pokretati bez da za njih... pa... plate.

Ovo nas ponovno vraća na početak članka gdje govorimo o micanju DRM-a s Oculus Rifta. Facebook i Oculus VR očigledno ne žele da se njihove igre piratiziraju te su maknuli DRM koji je kacigu, odnosno platformu štitio od pokretanja 'neželjenog softvera'.

Slijedila je kratka izjava proizvođača: 'Uvjereni smo kako zaštita sadržaja nosi vrlo važnu ulogu u razvoju platforma za virtualnu stvarnost, te nastavljamo poduzimati korake prema budućnosti osiguravši developerima kontinuirano investiranje u razvoj novog sadržaja za kacige svih brendova.'