U 70 ZEMALJA, PA I KOD NAS

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

07.02.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Inicijativa pokrenuta 2004. godine za cilj ima podići svijest o potrebi sigurnog i odgovornog korištenja 'mreže svih mreža', osobito među djecom i mladima


U Hrvatskoj se inicijativi kao organizator pridružilo Ministarstvo uprave te niz udruga, organizacija, javnih tijela i tijela državne uprave te tvrtki - zajednica Suradnici u učenju okupljenih oko portala ucitelji.hr, Osnovna škola Veliki Bukovec, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, Hrabri telefon, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, Agencija za zaštitu osobnih podataka, NetAkademija, Algebra i Microsoft Hrvatska.

'Želimo prenijeti poruku da je korištenje tehnologije i interneta poželjno, ali da treba biti sigurno i odgovorno. Stoga je važno upoznati roditelje, djecu i mlade, ali i širu javnost, sa savjetima za sigurno korištenje interneta, naučiti djecu i mlade da u virtualnom svijetu poštuju svoje sugovornike i da poštuju svoju privatnost, ali i privatnost drugih. Naučiti ih kako postati dobri cyber građani', istaknuo je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku.

Dan sigurnijeg interneta u svijetu se i u Hrvatskoj obilježava drugi utorak u veljači, s ciljem promocije važnosti sigurnijeg i odgovornijeg korištenja informacijskih tehnologija.

Povezivanje generacija


Krovna organizacija INSAFE svake godine odabire temu kojoj se posvećuje posebna pozornost. Ove je godine u fokusu povezivanje generacija - djece, roditelja, baka i djedova, u zajedničkom i sigurnom otkrivanju digitalnog svijeta. Dan sigurnijeg interneta ove godine obilježen je u 70 zemalja diljem svijeta.

O važnosti sigurnog korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija među djecom i mladima govore i nedavna europska istraživanja, koja pokazuju da 26 posto djece ima otvoren profil na jednoj od društvenih mreža te da djeca različite dobi nemaju digitalne vještine, iako su uvjerena da imaju.

Dvanaest posto djece u dobi od devet do 16 godina bilo je izloženo štetnom, odnosno prijetećem sadržaju na internetu, a čak 56 posto roditelja čije je dijete primilo takve poruke uopće toga nije svjesno. Čak 44 posto djece smatra da roditeljsko posredovanje ograničava njihove aktivnosti na internetu.

'Prema istraživanju EU Kids Online, angažman učitelja oko dječjeg korištenja interneta najniži je kod djece od devet do deset godina. Zanimljivo je da više od trećine djece tvrdi da zna više o internetu od svojih roditelja, a gotovo tri četvrtine kaže da im prilikom korištenja interneta pomažu vršnjaci. Ipak, o sigurnijem korištenju interneta većina djece informacije dobiva od roditelja, učitelja ili rođaka.

Bez obzira na dob, koristimo li internet jednom mjesečno ili više puta dnevno, svatko od nas može i treba pridonijeti razmjeni znanja, međusobnom razumijevanju i svladavanju online vještina i sigurnijeg korištenja interneta', rekla je Lidija Kralj, profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Veliki Bukovec te voditeljica projekta Sigurniji internet za djecu i mlade udruge Suradnici u učenju.

Da učenje može biti zabavno, potvrđuje i računalna igra na temu zaštite osobnih podataka koju je pripremila udruga Suradnici u učenju, uz financijsku potporu Ministarstva uprave.

Igra kroz niz kratkih priča upoznaje djecu s potencijalno opasnim situacijama kakve mogu susresti na internetu. Djeca mogu rješavati igru samostalno, jer je uz svako pitanje pripremljen i savjet koji objašnjava moguće situacije i posljedice različitih oblika ponašanja na internetu.

Najveći strah - krađa broja kreditne kartice

Aktivnostima vezanim uz online sigurnost djece pridružio se i Microsoft Hrvatska. Organizirane su brojne radionice i treninzi te niz drugih obrazovnih sadržaja.

'Microsoft u Hrvatskoj i svijetu pomaže roditeljima omogućavajući im bolju zaštitu djece, prvenstveno podrškom njima i nastavnicima u obrazovanju, ali i kroz ponudu tehnoloških alata', istaknuo je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Učilište Algebra provelo je anketu o online sigurnosti u Hrvatskoj. Među ispitanima, njih 56 posto smatra da dobro poznaje problematiku sigurnosti na internetu, a čak 25 posto jako dobro.

S druge strane, među ispitanicima je i gotovo 20 posto onih koji se svakodnevno koriste internetom, kupuju na internetu, no nisu svjesni mogućih opasnosti neopreznog korištenja koje za posljedicu može imati krađu identiteta, osobnih podataka ili brojeva kreditne kartice, iznude, ucjene te verbalno nasilje.

Većina ispitanika, njih 44 posto, najviše se boji krađe broja kreditne kartice, 22 posto strahuje od krađe osobnih podataka s računala, dok se 22 posto uopće ne boji mogućih internetskih opasnosti.

Više informacija o Danu sigurnijeg interneta dostupno je na stranicama učitelji.hr i Safer Internet. Nastavnici koji se žele priključiti aktivnostima vezanim uz Dan sigurnijeg interneta mogu se informirati kontaktom na e-mail sigurniji.internet@ucitelji.hr, a roditelji i djeca igru Sigurniji internet za djecu i mlade mogu zaigrati klikom na ovaj link