ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Obično brisanje nije dovoljno: Jeste li i vi među onima koji ostavljaju podatke na starim računalima i mobitelima?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 31.03.2019 08:07
  • Objavljeno 31.03.2019 u 08:07
USB štapić

USB štapić

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Eksperiment nedavno proveden u SAD pokazao je kako značajn broj ljudi zanemaruje vlastitu sigurnost i privatnost tako što ne obriše osjetljive podatke s uređaja koje su prodali ili prepustili nekome drugome

Josh Frantz, viši konzultant za sigurnost u tvrtci Rapid7, oko šest mjeseci je skupljao rabljena stola računala, čvrste diskove, mobitele i slične uređaje iz zalagaonica u blizini njegovog doma u Winsconsinu (Sjedinjene Države).

Ukupno je tako prikupio 41 stolno i prijenosno računalo, 27 memorijskih kartica, USB stickova i sličnih uređaja za pohranu memorije, 11 čvrstih diskova i šest smartfona. Pothvat ga je koštao oko 600 američkih dolara.

PRIVATNOST I SIGURNOST

Četiri načina na koje možete saznati je li vam netko kopao po računalu

Pogledaj galeriju
4

Kad ih je pregledao koristeći alat temeljen na programskom jeziku Python, na njima je našao obilje privatnih podataka njihovih prijašnjih vlasnika, među kojima su bili i brojni podaci koji su mogli poslužiti za krađu identiteta, kao i više od 200 tisuća slika, preko 3.400 dokumenata i gotovo 150 tisuća poruka e-pošte. Samo su dva uređaja bila propisno obrisana, a samo tri enkriptirana.

Slično istraživanje, provedeno pri Sveučilištu Hertfodshire, otkrilo je kako više od dvije trećine polovnih USB stickova u SAD-u i Velikoj Britaniji sadrži podatke prijašnjih vlasnika. Od 100 stickova kupljenih u SAD-u na njih 64 je bilo moguće vratiti podatke koje su sadržavali.

Obično brisanje nije dovoljno

Važno je zapamtiti je da obrisana datoteka nije uvijek potpuno uklonjena. Na stolnim i prijenosnim računalima operativni sustav pri brisanju tek označava taj prostor kao dostupan za ponovni upis podataka. Time štedi vrijeme i resurse jer za stvarno brisanje treba više vremena no što vjerojatno mislite. Za 50 gigabajta prostora možete utrošiti i do sat vremena želite li ih obrisati u potpunosti.

  • +5
  • +2

Nokia 8110 4g slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Puno je alata pomoću kojih možete obrisati čvrsti disk (primjerice, BitRaser, BitBleach i Darik's Boot and Nuke) tako da većinu komercijalno dostupnih alata za povrat podataka učini izlišnim. Ako imate posla s iznimno osjetljivim podacima, nemojte riskirati. Uništite medij fizički, koristeći čekić, industrijsku drobilicu ili prešu, vatru, kiselinu, mikrovalove...

U svakom slučaju koristite zaštitnu opremu i budite oprezni. Odlučite li se za kiselinu ili vatru, budite oprezni jer mogu nastati otrovni nuzproizvodi, a mogli biste i zapaliti kuću ako ste nepažljivi. Nemojte stavljati čvrste diskove u mikrovalnu ili običnu pećnicu. Ako ne znate koristiti navedene alate, bolje je uništavanje povjeriti nekome tko se u njih razumije, piše Gizmodo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!