80 KUNA MJESEČNO

NY Times pokreće naplatu za on-line izdanje

18.03.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Američki dnevni list The New York Times u četvrtak je objavio plan po kojem će početi naplaćivati pretplatu od 15 dolara (80 kn) mjesečno, najčešćim korisnicima njegove internet stranice, polažući nadu da će čitatelji htjeti plaćati za vijesti koje su do sada dobivali besplatno

Počevši od 28. ožujka, posjetitelji NYTimes.com moći će pročitati 20 članaka u mjesec dana bez plaćanja, što je ograničenje koje bi po čelnicima tvrtke trebalo osigurati prihode od pretplate najvjernijih čitatelja, a istodobno ne otjerati povremene posjetitelje koji čine veliku većinu prometa stranice.

Kada čitatelji kliknu na 21. članak, imat će mogućnost kupnje jednog od tri digitalna paketa vijesti - 15 dolara svaka četiri tjedna za pristup na web stranicu i aplikaciju za mobitel, 20 dolara za web pristup i aplikaciju za iPad, te 35 dolara za plan pristupa za sve, objavio je NY Times.

Svi pretplatnici koji primaju tiskano izdanje putem kućne dostave, uz cijenu od oko 50 dolara, imat će besplatan i neograničen pristup svim digitalnim platformama Timesa, osim za sada, e-čitačima kao što su Amazonov Kindle, te Nook, knjižare Barnes & Noble. Pretplatnici International Herald Tribunea, globalnog izdanja NY Timesa, također će imati slobodan digitalni pristup.

Arthur Sulzberger Jr., predsjednik tvrtke izdavača - New York Times Company, rekao je u svom godišnjem govoru zaposlenicima o stanju Timesa u četvrtak, da je taj potez "ulaganje u budućnost" koje će "omogućiti nove izvore prihoda kako bi se podržao nastavak novinarske misije lista i digitalne inovacije", a da se pritom zadrži njegova velika i rastuća publika te podrži snažno oglašivačko poslovanje.

"Ovaj je sustav najnovija i najbolja demonstracija našeg uvjerenja o tome kuda ide budućnosti vrednovanja sadržaja - bilo da se radi o vijesti, glazbu, igricama ili drugom", rekao je Sulzberger.

U nastojanju da izbjegne odvraćanje od svoje web stranice što je moguće više od 30 milijuna čitatelja mjesečno, Times će omogućiti veći pristup ljudima koji dolaze na stranicu putem tražilica poput Google ili socijalnih mreža kao što su Facebook i Twitter. Posjetitelji stranice preko Googlea, imat će ograničenje od pet članaka na dan.

Ograničenje od 20-članaka počelo je u četvrtak za čitatelje koji pristupaju na NYTimes.com iz Kanade, što će omogućiti tvrtki da riješi softverska pitanja, prije nego sustav krene u SAD-u i ostatku svijeta. Cijene i ostali uvjeti će biti isti u cijelom svijetu, a korisnici će moći plaćati kreditnim karticama ili PayPal-om.

Plan NY Timesa, i njegov mogući uspjeh ili neuspjeh, pozorno prate druge novinske organizacije i izdavači koji razmatraju slične planove, kako bi on-line novinarstvo pretvorili u profitabilan posao.

Novinske kuće godinama nude besplatan pristup na internetu, nadajući se da će online oglašivačko tržište nadoknaditi njihove troškove. No, iako to tržište raste, ono ne može dovoljno brzo nadoknaditi opadanje oglašavanja u tradicionalnim tiskanim izdanjima. Mnoge publikacije traže načina da im online korisnici plaćaju kao i za tiskana izdanja.

Krhko stanje novinske industrije ostavlja novinama malo drugih izbora. Čak i dok se drugi mediji oporavlju, novine vide malo svijetla na kraju recesije, ističe Times.

Prihodi od oglašavanja za američke novine u 2010., uključujući i digitalna i tiskana izdanja, pali su za 6,3 posto, na 25,8 milijardi dolara u usporedbi s 2009., koja je bila najgora godina prema podacima Novinske udruge Amerike.

Za New York Times Media Group, koja uključuje i International Herald Tribune, prihod od oglasa pao je za 2,1 posto u 2010., na 780,4 milijuna dolara.

Dnevni list Dallas Morning News počeo je prošlog tjedna naplaćivati pristup većini svojih sadržaja, što je pristup sličan onome što čini The Wall Street Journal na svojoj web stranici, gdje je odabrani sadržaj besplatan ali je sve ostalo dostupno samo pretplatnicima.

Financial Times, sa sjedištem u Londonu, koristi pristup sličan onome koji je usvojio NY Times. On prodaje on-line pretplatu s početnom cijenom od 19,96 dolara. Rob Grimshaw, direktor FT.com, kazao je da web stranica sada ima 210.000 digitalnih pretplatnika, više od polovice u odnosu na 400.000 čitatelja koji su se pretplatili na tiskano izdanje.