TEŠKE RIJEČI

Nvidia optužuje Intel za prijevaru

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 19.08.2016 12:40
  • Objavljeno 19.08.2016 u 12:41
intel procesor

intel procesor

Izvor: Promo fotografije / Autor: Intel

Dva proizvođača hardvera zakačila su se oko rezultata testiranja vezanih uz brzorastuća područja neuralnih mreža, dubinskog učenja i umjetne inteligencije

Neuralne mreže, dubinsko računalno učenje i umjetna inteligencija zahtjevaju višejezgreno skalabilno računalstvo velikih razmjera. Brojni među tim sustavima, uključujući i nemali broj superračunala, pogonjeni grafičkim karticama čijim tržištem Nvidia dominira. Intel bi se htio ugurati i ugrabiti dio kolača za svoje procesore Xeon Phi.

Kako bi pokazao njihovu moć, naveli su nekoliko rezultata benchmark testiranja koji zvuče prilično impresivno. Tako su, recimo, ustvrdili kako je Xeon Phi 2,3 puta brži u treniranju od GPU-ova, nudi 38 posto bolje skaliranje i može isporučiti snažno skaliranje za 128 čvorišta, što GPU-ovi ne mogu.

Iz Nvidije žustro osporavaju te tvrdnje, pojašnjavajući kako su uglavnom probrane kako bi Intel prikazale u boljem svjetlu. U Nvidijinom službenom blogu tvrde kako je Intel mjerio učinkovitost Xeona Phi naspram godinama starih modela GPU-ova i softvera. Test s novim modelima, ustvrdili su, pokazao bi ogromnu nadmoć Nvidijinog hardvera.


Što se skaliranja tiče Intel je izveo isti trik, testirajući nove procesore protiv četiri godine starih grafičkih kartica s još starijom tehnologijom međupovezivanja.

Više:Neowin

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!